Sabor 2024.

„Krc, krc oraščić“, najbolja, novokomponovana pesma Sabora

27. april 2024.

Titulu pobednika Sabora narodne muzike Srbije u kategoriji „Novokomponovane narodne pesme" osvojila je pevačka grupa „Zapis“ i njihova pesma „Krc, krc oraščić".
Pobednici Sabora NPS 2024 je pevačka grupa „Zapis“ i njihova pesma Krc, krc oraščić. Muziku i tekst napisao je Mića Živojinović, a aranžman Vlada Panović.
Drugo mesto i nagrada od 200.000 dinara pripala je numeri Jana, koju je izvela Ivana Tasić Mitić (muzika, tekst i aranžman: Vlada Panović).
Na trećem mestu, odlukom žirija, našla se pesma „Hvala ti živote“, koju je izveo Ranko Šemić (muzika: Nenad Grković; tekst: Jovica Nedeljković; aranžman: Aleksandar Kovačević i Nenad Grković). 


Kako je glasala publika
Najviše glasova publike osvojila je pesma Vrata ljubavi, koju je izveo „Terapija bend“ (muzika i aranžman: Dragan Dovijarski; tekst: Ivana Malešević).
Drugo mesto posle prebrojanih SMS glasova, pripalo je numeri Krc, krc oraščić, Pevačka grupa „Zapis“ (muzika i tekst: Mića Živojinović, aranžman: Vlada Panović)
Treću poziciju je zauzela pesma „Beogradom priče kruže“, Slobodan Đurković (muzika i tekst: Steva Simeunović; aranžman: Zoran Vlajić).
Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije – nacionalni muzički festival, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo – doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.
Ovogodišnji takmičarski program podeljen je u dve kategorije: „Starogradske pesme i romanse“ i „Novokomponovane narodne pesme“. Zato će stručni žiri dodeliti po dve nagrade za prvo, drugo i treće mesto u navedenim kategorijama. Publika odlučuje (SMS glasovima) o laureatima dve nagrade „Pobednik publike“, za najbolje takmičarske kompozicije po njihovom izboru, u obe kategorije.
Revijalni program obeležiće nastupi Dragane Mirković i Snežane Sneki Babić, kao i pobednička pesma prošlogodišnjeg izdanja festivala, Eh, da mogu, u izvođenju Aleksandre Ristanović.


Voditelji druge večeri programa Sabor narodne muzike Srbije 2024 su Marija Veljković i Milan Srdić.
Kao i prethodne večeri, kada su nagrađeni autori u kategoriji „Starogradske pesme/romanse“ i večeras će tri prvoplasirane kompozicije osvojiti i novčane nagrade: 300.000 dinara za prvo mesto, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu. Takođe, opredeljena je i „Nagrada publike“ (100.000 dinara), gledaoci će i večeras glasati putem SMS poruka.Stručni žiri Stručni žiri takmičarskog programa druge večeri festivala Sabor NMS 2024 u kategoriji „Novokomponovane narodne pesme“, radi u sastavu: Snežana Đurišić, Siniša Vićentijević, Neda Ukraden, dr Zdravko Ranisavljević i Ljubo Kešelj, predsednik žirija.
Svoj deo prihoda od pristiglih SMS poruka tokom glasanja za najbolju pesmu na Saboru narodne muzike Srbije 2024, Radio-televizija Srbije će donirati Domu za decu i lica sa razvojnim smetnjama „Dr Nikola Šumenković" u selu Stamnica, kod Petrovca na Mlavi. Tim ove republičke ustanove socijalne zaštite izuzetno je posvećen inkluziji više od tri stotine štićenika u život društvene zajednice, svaka pomoć će im biti dragocena i dobrodošla.
Sve učesnike Sabora narodne muzike Srbije 2024, prate vrhunski muzičari: Veliki saborski orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije.

 

Tradicionalno, SEMUS i ovom prilikom dodeljuje najviša nacionalna priznanja zaslužnim umetnicima za njihov autorski u umetnički doprinos muzici. Priznanja „Nacionalni estradno-muzučki umetnik Srbije” dodeljena su Dragani Mirković i Snežani Babić.

 

 


”Na dnu boce“ najbolja starogradska pesma i romansa na Saboru

26. april 2024.

Pobednička kompozicija prve večeri takmičarskog festivala Sabor narodne muzike Srbije 2024, u kategoriji „Starogradske pesme i romanse" je „Na dnu boce“ koju je komponovao i izveo Đorđe Čavić.
Drugo mesto prema glasovima stručnog žirija je osvojila kompozicija Kako si srećo koju je izvela Jasna Dojčinović, a trećeplasirana je pesma Beograde beli grade koju je izveo Strahinja Živanović.
Za titulu pobednika takmičlo 14 kompozicija, u kategoriji Starogradske pesme i romanse. U revijalnom programu, uživali smo uz najveće hitove Zvonka Bogdana i grupe „Legende“.
Od pristiglih gotovo 700 pesama, urednici su odabrali 28. Uroš Marković, urednik Festivala „Sabor narodne muzike Srbije 2024“ navodi da ovogodišnji takmičarski program podeljen u dve kategorije kako bi se vratio sjaj starogradskoj pesmi i romansi koje su nepravedno zapostavljena.
„Mogu vam reći da je odziv kompozitora i izvođača za veče starogradske muzike i romanse, koje će biti održano večeras, zaista bio veliki“, naglašava Marković.
Večeras ćemo čuti 14 numera pisanih u tom duhu koje će izvoditi dosta mladih izvođača, što obećava da se ova vrsta muzike lagano vraća na scenu. Pesma „Tamburice moja mila“ osvojila najviše glasova publike Tokom prve večeri Sabora narodne muzike Srbije 2024 u kategoriji Starogradske pesme i romanse, prema SMS glasovima, najviše glasova publike osvojila je pesma pod rednim brojem 12, Tamburice moja mila koju je izvela Marija Serdar, a komponovala Mari Mari.
Na drugom mestu se našla kompozicija pod rednim brojem 14: Doza pića žestokog, koju je izveo Dejan Jeknić.
Treće mesto pripalo je kompoziciji pod rednim brojem tri, Ljubavna romansa koju su izveli Ivana Dimkovski i Aleksa Savić.
„Večeras, na šestom Saboru narodne muzike Srbije, nacionalnu nagradu estradni muzički umetnik Srbije od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije, dodeljuje se Slavku Peroviću, Zvonku Bogdanu i Zoranu Dašiću Daši, frontmenu grupe 'Legende'“, navodi urednik Festivala.
Zvonko Bogdan je i nastupio u revijalnom delu programa, kao i grupa „Legende“ na početku večeri.
Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije - nacionalni muzički festival, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da kroz afirmaciju autora i podsticanjem na stvaralaštvo - doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike.
Voditelji večerašnje programa Sabora narodne muzike Srbije 2024. godine bila suomiljena TV lica - vrsni RTS profesionalci: Marija Veljković, Bojana Marković i Milan Srdić.
Ovogodišnji takmičarski program podeljen je u dve kategorije: „Starogradske pesme i romanse“ i „Novokomponovane narodne pesme" ( 25. 04.) Zato je stručni žiri dodelio po dve nagrade za prvo, drugo i treće mesto u navedenim kategorijama. Takođe, publika je (SMS glasovima) odlučila o laureatima dve nagrade „Pobednik publike", za najbolje takmičarske kompozicije po njihovom izboru, u obe kategorije.
Sve učesnike Sabora narodne muzike Srbije 2024, pratili su i vrhunski muzičari: Veliki saborski orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije.

Nagrade

Po tri prvoplasirane kompozicije u prvoj večeri (Nove starogradske pesme i romanse) i po tri prvoplasirane kompozicije u drugoj večeri (Novokomponovane narodne pesme) festivala SABOR 2024, osvojili sunovčane nagrade: po 300.000 dinara za prvo mesto, po 200.000 dinara za drugo i po 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu. Takođe, opredeljena je i nagrada publike (100.000 dinara), koja je glasala putem SMS poruka.

SMS glasanje

Za nagradu „Pobednik publike" slanjem SMS poruka tokom festivala SABOR 2024, svi gledaoci su ujedno bili i dobrotvori. Svoj deo prihoda od pristiglih SMS poruka vašeg glasanja za najbolju pesmu na Saboru narodne muzike Srbije 2024, Radio-televizija Srbije će donirati Inkluzivnom centru u selu Stamnica, kod Petrovca na Mlavi – Domu za decu i lica sa razvojnim smetnjama „Dr Nikola Šumenković". Tim ove republičke ustanove socijalne zaštite izuzetno je posvećen inkluziji više od tri stotine štićenika u život društvene zajednice, svaka pomoć će im biti dragocena i dobrodošla.
Žiri koji je odlučivao o pobedničkoj kompoziciji prve večeri SABORA 2024 u kategoriji Starogradske pesme i romanse su: Biljana Krstić, Nenad Kamidžorac, Jelena Gavrilović, Ivan Milinković i predsednik žirija, Žarko Dančuo.
Tradicionalno, SEMUS je i ovom prilikom dodelio najviša priznanja zaslužnim umetnicima za njihov autorski u umetnički doprinos muzici. Zoranu Dašiću Daši frontmenu grupe „Legende", Slavku Peroviću, kome će priznanje naknadno biti uručeno i Zvonku Bogdanu pripala su priznanja Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije.
Čestitamo svim učesnicima.


Bojana, Marija i Milan- voditelji ovogodišnjeg Sabora

4. april 2024.

Kroz dve večeri programa šestog izdanja festivala Sabor narodne muzike Srbije, koji ćemo pratiti 25. i 25. aprila od 21 sat na RTS-u, vodiće nas Bojana Marković, Marija Veljković i Milan Srdić.
Iako već iskusni i dokazani kao vrsni medijski profesionalci, troje omiljenih TV lica nacije, izuzetno se raduju novom profesionalnom zadatku, a još više - timskom radu.


Foto:Nikola RistićBojana Marković: "Sabor narodne muzike Srbije je jedan od mojih najomiljenijih festivala i projekata RTS- a, zato jedva čekam da sve počne. Predstavićemo 28 novih kompozicija a pripremljen je bogat i atraktivan revijalni program, uz vrhunske orkestre, muzičare koji će pratiti sve učesnike. Sa Milanom Srdićem sam i ranije radila, takođe neke lepe i važne velike projekte, odlično se razumemo. Takođe se radujem i saradnji sa koleginicom Marijom Veljković- nas dve smo i prethodnih godina bile voditeljke ovog festivala. Portudićemo se da doprinesemo da se svi dobro zabave i uživaju, u obilju dobre muzike."

Foto: Nikola Ristić, RTS

 

 

 

 


Foto: Nikola RistićI Marija Veljković je, poput Bojane Marković bila i ranije deo tima ovog festivala:
"Izuzetno se radujem predstojećem festivalu i timskom radu. Bojana i ja već imamo "staž" kao deo tima ranijih izdanja ovog projekta. Znam da će Milanova vedrina i energija upotpuniti naš voditeljski doprinos da i ovaj Sabor narodne muzike Srbije ostane upamćen kao još jedan pravi i veliki praznik muzike. Novina je što će se takmičenje autora ovog puta odvijati u dve kategorije, tokom dve večeri. Prve večeri takmičiće autori 14 kompozicija u kategoriji „Starogradske pesme i romanse" a druge večeri, od 14 kompozicija biće izabrana najbolja u kategoriji „Novokmponovane narodne pesme“. Tako ćemo ove godine dobiti po dve pobedničke kompozicije našeg Sabora- dve po izboru žirija i dve po izboru publike, koja će glasati putem SMS poruka.“

Foto: Nikola Ristić, RTS

 

 

 

 

Foto: Nikola RistićŠef Dopisiništva RTS- a u Novom Sadu, novinar i urednik Milan Srdić bio je tokom karijere mnogo puta i u ulozi voditelja velikih festivala i manifestacija ali sada debituje kao član voditeljskog tima Sabora narodne muzike Srbije:
"Uvek mi je čast i zadovoljstvo da radim sa vrhunskim profesionalcima RTS-a, smatram to iskustvo i priliku uvek kao nešto veoma dragoceno. A ovom izuzetnom projektu se naročito radujem jer ću prvi put biti deo tima i tog prestižnog festivala RTS-a. Naravno, radujem se i zato što već unapred znam da ću uživati i u timskom radu sa mojim divnim koleginicama, takođe vrsnim profesionalcima- Bojanom i Marijom. Impresivno je i što se sve numere na Saboru narodne muzike Srbije izvode uživo sa orkestrom, te je odmah jasno da su na bini ovog festivala samo najbolji od najboljih – i kompozitori i pevači i muzičari. Takmičarski program ove godine je žanrovski još raznovrsniji nego ranije- biće to pravi muzički spektakl, koji Javni medijski servis Srbije priređuje 24. i 25. aprila. I bez obzira na to ko će biti laureati nagrada, ljubitelji muzike će nakon ovog izdanja Sabora, dobiti još 28 novih kompozicija- što je još jedan doprinos ovog projekta RTS-a i SEMUS-a. A nas troje ćemo kao TV domaćini- dati sve od sebe, da u tom programu maksimalno uživate!" (Foto: Nikola Ristić, RTS)
Voditelji i urednici radijskog prenosa programa Sabora NMS 2024 iz Radio Beograda 1 biće: Nikoleta Dojčinović, Nenad Kamidžorac, Katarina Epštajn i Snežana Stojanović.
Sabor narodne muzike Srbije 2024. biće održan 24. i 25. aprila, uz direktan prenos od 21 čas na RTS1, Radio Beogradu 1 i na multimedijskim internet platformama RTS Planeta i RTS Zvuk.

***Spisak svih takmičarskih pesama Sabora narodne muzike Srbije 2024, možete pogledati na ovom sajtu ili ovde: https://www.rts.rs/rts/rts-predstavlja/najnovije/5405177/sabor-narodne-muzike-srbije-2024---komisija-izabrala-tamicarske-kompozicije-festivala.html


Saopštenje: Komisija izabrala takmičarske kompozicije Sabora

4. april 2023.

Selekciona komisija Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) je među više od tri stotine kompozicija pristiglih na Javni konkurs za Sabor narodne muzike Srbije 2024, odabrala ukupno 28 takmičarskih pesama, odnosno 14 u kategoriji nove starogradske pesme i romanse i 14 u kategoriji novokomponovane narodne pesme.
Spisak svih izabranih takmičarskih kompozicija u kategoriji NOVE STAROGRADSKE PESME I ROMANSE, možete pročitati na sajtu SEMUS-a (stranica 6 Sabor narodne muzike).
Spisak svih izabranih takmičarskih kompozicija u kategoriji NOVOKOMPONOVANE NARODNE PESME, možete pročitati na sajtu SEMUS-a (stranica 6 Sabor narodne muzike).
Po tri prvoplasirane kompozicije u prvoj večeri (nove starogradske pesme i romanse) i po tri prvoplasirane kompozicije u drugoj večeri (novokomponovane narodne pesme) festivala SABOR 2024, osvojiće novčane nagrade: po 300.000 dinara za prvo mesto, po 200.000 dinara za drugo i po 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu.
Takođe, opredeljena je i nagrada publike ( 100.000 dinara), koja će glasati putem SMS poruka.
Planiran je i bogat revijalni muzički program, a sve učesnike, pratiće i vrhunski muzičari: Saborski orkestar SEMUS-a, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni orkestar Radio-televizije Srbije.
Sabor narodne muzike Srbije 2024 biće održan 24. i 25. aprila, uz direktan prenos od 21 čas na RTS 1, Radio Beogradu 1 i internet platformi RTS Planeta.
Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije - nacionalni muzički festival, ima za cilj podsticanje autora na stvaralaštvo i promovisanje novih pesama u duhu starogradske i novokomponovane u duhu tradicionalne narodne muzike, kao i afirmaciju izvođača .


Spisak finalnih kompozicija

28. mart 2024.

SABOR NARODNE MUZIKE SRBIJE, veče novokomponovanih narodnih pesama

Organizator zadržava pravo eventualnih izmena u programu.


SABORA NARODNE MUZIKE SRBIJE veče starogradskih pesam i romansi


Organizator zadržava pravo eventualnih izmena u programu.