Vesti

PKU, Rešenje PU i uverenja Sindikata i udruženja jedino merodavni

17. maj 2024.

Reprezentativno udruženje poslodavaca u ugostiteljsko-turističkoj delatnosti i estradno-muzičkoj delatnosti Unija poslodavaca Srbije i reprezentativni sindikat Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, zaključili su Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Ovaj koletivni ugovor je registrovan i deponovan u nadležnom Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje ga je objavilo u „ Sl. Glasniku RS“, br. 119/23.
Vlada je donela Odluku 05 broj 11-3562/2024 na osnovu koje se Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu primenjuje i na poslodavce koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju. Ova odluka je objavljena u „Sl. glasnik RS“ br. 38/24, a na snazi je od 08.05.2024. godine.
U smislu navedenog posebnog kolektivnog ugovora, poslodavcima se smatraju domaća i strana pravna i fizička lica u ugostiteljsko-turističkoj delatnosti i estradno-muzičkoj delatnosti, kao i sva domaća i strana pravna i fizička lica u čijim objektima se vrše ugostiteljske usluge sa izvođenjem estradno-muzičkog programa.
Poslodavci su dužni da poštuju odredbe navedenog posebnog kolektivnog ugovora, a izvođač može biti radno angažovan u estradno-muzičkom programu kod poslodavca i ostvarivati prava utvrđena ovim kolektivnim ugovorom pod uslovom da ima uverenje nadležnog reprezentativnog udruženja kao i rešenje Poreske uprave Ministarstva finansija o zaduženju za plaćanje doprinosa, odnosno potvrdu Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, kao jedinog reprezentativnog sindikata, za tekuću godinu, kojim dokazuje svojstvo estradno-muzičkog umetnika ili izvođača.
PREUZMI:
PKU sa Odlukom VRS

Šesti Sabor narodne muzike Srbije

13. januar 2023.

Ubrzavaju se pripreme za šesti Sabor narodne muzike Srbije, ove godine starogradska muzika kao posebna kategorija
Novo izdanje festivala Sabor narodne muzike Srbije biće održano u aprilu. Objavljen je javni konkurs sa pozivom autorima da konkurišu sa novim kompozicijama. Konkurs je otvoren do 15. marta.
„Konkurs predviđa mogućnost prijave autora sa najviše dve kompozicije iz jedne kategorije. Sad se radi i starogradska muzika, biće kompozicije u duhu starogradske muzike, znači, jedno veče će biti u tom duhu, a finalno veče biće u duhu tradicionalne narodne muzike“, rekao je Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije, i pozvao autore da se prijave na konkurs

https://www.rts.rs/magazin/muzika/5344514/sabor-narodne-muzike-srbije-konkurs-prijava-pravila-starogradske-pesme.html

Pripreme za šesti Sabor narodne muzike su u toku.
„Dosta pevača i kompozitora pravi starogradske pesme, i želeli smo da vratimo taj stari sjaj, i stari put“, dodao je Uroš Marković, muzički urednik u Zabavnom programu RTS-a.

Marković ističe da na konkurs stigne i 500 kompozicija.
„Mislim da ćemo ove godine imati 14 numera u prvoj večeri, večeri starogradske, i 14 numera u večeri narodne muzike“, kaže Marković i naglašava da je Sabor festival prvenstveno autora.

Nagrade su u visini od 300.000 dinara za prvo mesto, 200.000 dinara za drugo i 100.000 dinara za treće osvojeno mesto na festivalu, što važi za obe kategorije.
Učesnike prate vrhunski muzičari, a to su Veliki saborski orkestar, Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine i Narodni ansambl Televizije Beograd.
Sabor se održava 23. i 25. aprila. Prenos je na Prvom programu RTS-a.

Pročitajte detaljnije o Pravilniku i objavljenom Konkursu

Izabrane kompozicije ovogodišnjeg Sabora

3. mart 2023.

Peti Sabor narodne muzike Srbije biće održan 25, 26. i 27. aprila 2023. godine. Odlukom selekcione komisije izabrane su 32 kompozicije:

 1. Oči kupine
  Kompozitor: Obradović Biljana BIXY
 2. Želim samo miran život svoj
  Kompozitor: Markonato Veseli
 3. Noćas pijem
  Kompozitor: Vuk Kandić
 4. Kad bi me pitali
  Kompozitor: Tomislav Križmanić
 5. Eh, da mogu
  Kompozitor: Dragan Šainović Šaja
 6. Ja volim život
  Kompozitor: Mirko Šenkovski Džeronimo
 7. Jesen
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
 8. Slavska sveća
  Kompozitor: Beki Bekić
 9. Budi uz mene kad niko nije
  Kompozitor: Ljubiša Kovačević
 10. I, to je malo
  Kompozitor: Slavko Stefanović Slavkoni
 11. Sve smo mogli mi
  Kompozitor: Slavko Stefanović Slavkoni
 12. Beže godine
  Kompozitor: Zoran Dašić Daša
 13. Nije curi poput mene suđeno da tuguje
  Kompozitor: Milisav Antonić Mikica
 14. Moj Beograd
  Kompozitor: Dejan Nedić
 15. A, sada znam
  Kompozitor: Perica Miletić
 16. Lažu o tebi drugari
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 17. Spas
  Kompozitor: Bojan Memišević
 18. Uspomene
  Kompozitor: Bojan Memišević
 19. Još u srcu ljubav spava
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
 20. Kad opet dođem u Beograd
  Kompozitor: Đorđe Čavić
 21. Vijaca je frumo asa
  Kompozitor: Velja Kokorić
 22. Tvoju ljubav biram
  Kompozitor: Saša Nikolić
 23. Vino uspomena
  Kompozitor: Aleksandar Petković
 24. Malo je dan dva
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 25. Agonija
  Kompozitor: Nenad Čolaković
 26. Ako odeš ti
  Kompozitor: Goran Dimitrijadis Dima
 27. Ne boli me
  Kompozitor: Stevica Simeunović
 28. Živeo ti meni
  Kompozitor: Zoran Matić
 29. Coki Cole
  Kompozitor: Željko Arsić
 30. Odavde do Trsta
  Kompozitor: Marko i Boban Marković
 31. Zlatni prsten
  Kompozitor: Ana Aleksandrov
 32. Često mislim na nju
  Kompozitor: Rama Demir


Saopštenje za javnost

13. februar 2023.

Obaveštavamo javnost, drage kolege estradne umetnike i izvođače, kao i poslodavce u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma da SEMUS nije ugovorna strana u Ugovorima o izvođačkom radu - delu, kojim se radno angažuju lica u estradno-muzičkoj delatnosti.
Na osnovu člana 12. Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, Ugovor o izvođačkom radu - delu, zaključuju izvođač i poslodavac neposredno ili preko posrednika (agencije), a što u svakom slučaju nije SEMUS.
Skrećemo pažnju na osnovu nezvaničnih informacija da su se po.javili Ugovori o izvođačkom delu sa LAŽNIM pečatom Saveza estradno-muzičkih umetnika i izvođača Srbije SEMUS-a.
Podsećamo da Savez estradno-muzičkih umetnika i izvođača Srbije, kao reprezentativno udruženje u kulturi, utvrđuje status samostalnog umetnika i samostalnog izvođača, na osnovu Zakona o kulturi i tim licima izdaje Uverenja.

Zajedničko saopštenje Unije poslodavaca Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije

1. avgust 2022.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unija poslodavaca Srbije u cilju doprinosa promociji predstojećem 61. Saboru trubača u Guči čestita organizatoru, opštini Lučani, na čuvanju tradicije duge 60 godina.
Guča, Dragačevo i Srbija su već niz decenija prepoznate kao jedinstveno mesto održavanja najvećeg festivala u svetu koji neguje tradicionalne vrednosti - muziku, pesme, igru, nošnju i iznad svega zvuk trube koja na najbolji način izražava duh našeg naroda.
Pozivamo sve izvođače i poslodavce, koji će svojim učešćem doprineti da posetioci ovogodišnjeg Sabora trubača ponesu najlepše utiske, da međusobno sarađuju, predstave sebe u najlepšem svetlu i dosledno poštuju odredbe Posebnog kolektivnog ugovora o radnom angažovanju estradno- muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu.
Podsećamo da su svi poslodavci iz oblasti ugostiteljstva u obavezi da zaključe ugovor sa izvođačima koji poseduju uverenje ili potvrdu izdatu od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o kulturi.Održan 4. Sabor narodne muzike Srbije

8. jun 2022.

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije je, u saradnji sa medijskim javnim servisom, uspešno realizovao četvrti Sabor narodne muzike Srbije. Na festivalu koji neguje i promoviše pravi narodni melos, čuli smo 32 nove kompozicije, a pobedila je pesma "Duša duše moje", koju izvodi Milena Lazarević Popović, a čiji su autori kompozitor i aranžer Igor Nedeljković i tekstopisac Jovana Milković.
Drugo mesto pripalo je numeri "Povedi me, srećo moja" u interpretaciji Milene Janković i Jovana Mihaljice, a trećeplasiranu kompoziciju "Dobro veče, prijatelji" izveo je Miloš Radović.
Žiri festivala činila su eminentna imena domaće muzike, pa su tako u oba polufinala odlučivali Ljiljana Jorgovanović, Steva Simeunović, Čeda Marković, Milutin Popović Zahar i Vladimir Graić, dok su u finalu to bili Nenad Kamidžorac, Ljubo Kešelj, Gordana Lazarević, Borisav Dugić, Miloš Roganović, Dragica Radosavljević Cakana i Vlada Panović.
Pored glavne nagrade, dodeljeno je još nekoliko: najbolja interpretacija ("Pogledaj me jednom, vilo" u izvođenju Raše Pavlovića), najbolji tekst ("Povedi me, srećo moja" u izvođenju Milene Janković i Jovana Mihaljice, za koju je tekst pisao Nikica Milenković) i najbolji aranžman Sabora 2022 (Pogledaj me jednom vilo – Siniša Vićentijević).
Osim titula, svi ovogodišnji laureati nagrađeni su i novčanim nagradama:

Tokom programa prvog i drugog polufinala uručena su priznanja Jeleni Broćić, Gordani Stojićević, Mitru Miriću, Dragici Radosavljević, Nadi Obrić i Draganu Kojiću Kebi.
Prestižna prizanja SEMUS-a: Nagrada za životno delo i Nacionalna nagrada za doprinos estradno-muzičkoj umetnosti uručena su Lepoj Breni i Branimiru Đokiću.
Program su vodili Bojana Marković i Milan Popović, a osim stručnog žirija, u finalu Sabora 2022, za svoje favorite mogla je da glasa i publika SMS porukama. Glasovi publike i žirija, zbrajani su po evrovizijskom principu (u odnosu 50:50) a rezultati tog glasanja odlučili su koje su tri pobedničke pesme.
Sve učesnike programa Sabora, pratili su renomirani muzičari Narodnog ansambla Muzičke produkcije RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.
Festival novih kompozicija Sabor narodne muzike Srbije – nacionalni muzički festival narodne muzike Srbije, zajednički su osmislili Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Radio-televizija Srbije, sa ciljem da afirmacijom autora i podsticanjem na stvaralaštvo doprinesu negovanju kvaliteta narodne muzike, preneo je RTS.
SEMUS se zahvaljuje svim pomenutim saradnicima i učesnicima, kao i butiku cveća "Biljana", koji se nalazi u Ruzveltovoj 23a.

4. Sabor narodne muzike Srbije 2022.

26. maj 2022.

Najzad je ponovo došlo vreme za jedinstveni praznik najbolje muzike i dobrog raspoloženja- počinje Sabor narodne muzike Srbije! Festival najboljih kompozicija u duhu naše tradicije, po četvrti put partnerski organizuju RTS i Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS).
Sabor će ove godine biti realizovan kroz tri večernje televizijske emisije, tokom kojih ćemo najpre kroz dva polufinala (31. maja i 1. juna, RTS1 od 21.00) saznati ko su finalisti. Tokom treće večeri, na velikom finalu (4. jun, RTS1 od 21.00) - saznaćemo i ko će osvojiti prestižnu titulu pobednika festivala Sabor narodne muzike Srbije 2022, kao i druga priznanja ove manifestacije i SEMUS- a.
Voditelji Sabora 2022 biće dobro poznata RTS-ova TV lica, novinari i autori- Bojana Marković i Milan Popović.
Sve učesnike programa Sabora pratiće renomirani muzičari Narodnog ansambla Muzičke produkcije RTSpod upravom Siniše Vićentijevića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.

Odluka

14. april 2022.

Na osnovu člana 26. stav 2. alineja 15. i 16. Statuta Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije - Reprezentativnog udruženja u kulturi (u daljem tekstu: SEMUS), Broj 86- 1/21 od 10. novembra 2021. godine, Upravni odbor SEMUS-a, na Devetoj sednici održanoj 14. aprila 2022. godine, donosi

ODLUKU

 1. Kandidati za koje je SEMUS u prethodnoj godini Ministarstvu kulture dostavio obrazloženi predlog za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a kojima Vlada svojim rešenjem nije dodelila ovo priznanje, ne mogu sledećih pet godina donositi prijavu SEMUS-u za dodelu navedenog priznanja.
 2. Prijave kandidata iz tačke 1. ove odluke biće odbačene.
 3. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja na zvaničnoj internet strani i oglasnoj tabli SEMUS-a.

Preuzmi: ORIGINAL DOKUMENTA

Zajednički protiv sive ekonomije

27. decembar 2021.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i zvođača Srbije uputio je dopise Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi Republike Srbije, koje je moguće preuzeti u prilogu klikom na aktivna polja.Odložen Sabor narodne muzike Srbije 2021.

24. novembar 2021.

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Radio-televizija Srbije doneli su odluku o odlaganju Sabora narodne muzike Srbije 2021. zbog aktuelne epidemijske situacije. Sabor će biti realizovan u prvoj polovini 2022. godine, a naknadno će biti precizirani datumi.
Na Konkursu Sabora narodne muzike Srbije 2021. raspisanom 14. jula 2021. odabrane su ukupno 32 nove kompozicije koje će se takmičiti u okviru dve polufinalne i jedne finalne emisije za nagrade za najbolju kompoziciju (tri nagrade), tekst, aranžman, interpretaciju, a biće dodeljena i nagrada publike.
Spisak kompozicija i autora koji će se takmičiti na četvrtom Saboru narodne muzike Srbije nalazi se na zvaničnom sajtu SEMUS-a www.semus.org.rs, stoji u saopštenju koje su zajedno izdali SEMUS i RTS.

Lažna uverenja

19. novembar 2021.

Savez estradno-muzičkih umetnika
- Reprezentativno udruženje u kulturi
Broj: 31/37
Datum: 12. oktobar 2021.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Beograd
- Reprezentativni sindikat
Broj: 74/21
Datum: 12. oktoba r 2021. Beograd, Dečanska 14/7

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA
Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar
Vlajkovićeva br. 3
11000 BEOGRAD
Poštovana gospođo Gojković ,
Obraćam Vam se u svojstvu predsednika - zastupnika Saveza estradno - muzičkih umetnika Srbije (u daljem tekstu: SEMUS), kao reprezentati vnog udruženja u kulturi i ujedno predsednika Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, a vezano za problem sa Udruženjem muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije ( u daljem tekstu Si ndi kat), kao reprezentativnog udruženja u kulturi i ujedno predsednika Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije( kao drug im re prezentati vnim udruženjem u oblasti pored nas), kao i drugim udruženjima koja deluju u oblasti kulture, ali nemaju status reprezentativnosti, niti su im poverena javna ovlašćenja.
Na ime, na osnovu čla na 246. stav 4. Zakona o radu ("Služben i glasn i k RS'·. br. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 1 3/17 - US, 1 1 3/1 7 i 95/ 1 8 - autenti č no tum ačenje), Reprezentati vno udruženje u u gostiteljsko -turisti č koj delatnosti: Un ija posloda vaca Srbije, Beograd i Sindi kat, za ključ il i su 1 4. jan uara 202 1 . godi ne Poseba n kolekti vn i u govor za radno angažova nje estradno-muzi č kih umetn ika i izvođača u u gostiteljstvu ("Služben i glasni k RS", broj 9/2 1 ) (u daljem tekstu: Ugovor). Ugovor je za ključen na period od tri godi ne, a na snazi i prim ni je od 1 3. februara 202 1 . godi ne. Ovim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radnog angažovanja izvođača (lica koja obavljaju umetnič ku il i dru gu delatnost u oblasti kulture: izvođenje narodne, zabav ne, džez, pop i rok muzi ke, fol klorn ih i drugi h igrač ki h pro gram a-ples, odnosno ostal ih muzi č kih, govorn ih i scenskih izvođenja kultu rn ih pro gram a, kao i poslova struč njaka i saradn i ka u estradno-muzič koj delatnosti) i poslodavaca. Vlada je donela Odlu ku ("Služben i glasn ik RS", broj 36/2 1 ) kojom se U govor primenjuje i na posloda vce koji n isu čla novi Un ije poslodava ca Srb ije 11 koj i n isu učestvoval i u njegovom za k ъuč i va nju. Odl u ka je na snazi i pri menjuje se od 1 7. apri la 202 1 . godi ne. Ovo je tzv . "Odlu ka o p roš irenom dejstvu'', je r se njomeprop isuje obavezna primena za sve izvođače (domaće i strane) i poslodavce na teritoriji Republ i ke Srbije.
Sam ostal ni umetn i k, odnosno samostal n i izvođač je l i ce, koje obavlja umetn ič ku il i dru gu delat nost u oblasti kultu re, i obavezno je socijal no osigura n po osnovu obavlja nja delatnosti . L i ce koje je osigura no po dru gom osnovu, il i uop šte n ije osigura no može obavljati tzv. dodat nu - dopunsku delat nost i može biti radno angažova no u estradno-m uzi č kom program u kod posloda vca i ostvari vati p ra va utvrđe na U govorom , pod uslovom da ima potvrdu iz člana 2. U govora, izdatu od Si ndi kata za tekuć u godinu. Izvođač je duža n da uverenje - potvrdu (kop iju), dosta vi posloda vcu, odnosno posredn iku - agenciji (u daljem tekstu: Posredn ik), pril i kom zaklju čenja Ugovora o izvođač kom radu (delu) u koji se upisuje broj uverenja - potvrde i ista se pri laže uz Ugovor o izvođač kom radu (delu). Izvođač je dužan da uverenje - potvrdu (kopiju) i Ugovor o izvođač kom radu (delu) stavi na uvid i nspekcijski m službama i ovlašćenom predsta vni ku (kontroloru) Si ndi kata koji je potp isn ik U govora. Poslodavac je dužan da Sindi katu obezbedi pristu p poda ci ma i i nformacijam a neophodn im za obavljanje sindi kal nih akti vnosti, a posebno vezan ih za pri men u odredaba Ugovora. Poslodava c i izvođač uređuju međusobna prava i obaveze Ugovorom o izvođač kom radu (delu), u skladu s Ugovorom i zakonom . Ugovorom o izvođač kom radu (delu) mogu se utvrditi i dru ga prava i obaveze posloda vca i izvođač a, koja nisu predviđena Ugovorom , ako to n ije u suprotnosti sa za konom. U govor o izvođač kom radu (delu) zaključ uju izvođač i posloda vac neposredno il i preko Posredn ika . Obraza c Ugovora o izvođač kom radu (delu) je sastavn i deo U govora.
Č la n 58. stav 2. Zakona o kulturi ("Služben i glasn i k RS",br. 72/09, 1 3/ 1 6, 30/ 1 6 - ispravka, 6/20, 47/21 i 78/21 ) defi niše da je samostalni umetnik fizičko lice, koje samostal no, u vidu za n imanja, obavlja umetn ič ku il i dru gu delatnost u oblasti kultu re i kome je rep rezentati vno udruženje u kultu ri utvrdilo status l ica koje samostal no obavlja umetn ičku delatnost u oblasti kulture, a u čla nu 60. stav 1 . prop isuje da je samostal ni izvođač kulturn ih programa u muzički m i scenskim delatnostima fizič ko l ice koje samostal no, u vidu zan imanja obavlja vokal no i instrumental no izvođenje kulturn ih programa, ili na dru gi nač in izvodi kulturn i il i artistič ki program i kome je reprezentati vno udruženje u kulturi utvrdilo status l i ca ko je samostal no oba vlja umetn i č ku il i drugu delatnost u oblasti kulture. Po zahtevi ma l ica (samostal nog umetni ka i samostalnog izvođača) za utvrđivanje statusa lica, koje samostal no obavlja umetni č ku il i drugu delatn ost u oblasti kulture, rep rezentati vna udruženja donose rešenja za kultu rno područje za koja su upisa na u registar reprezentati vnih udruženja u kulturi. Samostalni umetnik i samostalni izvođač stiču status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture upisom u Registar lica koja samostal no obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, (u daljem tekstu: Registar lica), koji vodi rep rezentati vno udruženje u kulturi .
Č la nom 64. Zakona o kulturi je prop isa no da nadležno rep rezentati vno udruženje u kulturi izdaje uverenja o činjenicama upisanim u Registar lica. Ova uverenja izdaj u se saglasno podacima iz Registra lica i imaju značaj javne isprave. U verenja na osnovu člana 64. Zakona o kulturi samostalnim umetnicima i samostalnim izvođačima mogu izdavati samo dva reprezentativna udruženja u kulturi za područje kulture izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa za teritoriju Republike Srbije, kojima je ministar kulture i informisanja rešenjem 14. januara 2019. godine utvrdio status rep reze ntati vno g udruženja u kulturi , i to: SEMUS (čiji sam ja zastupnik) i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije ("Služben i glasn ik RS'', broj 1 5/ 1 9). Ova u verenja navedena reprezentativna udruženja, u smislu člana 9. stav 2. Pravilnika o sadržini i načinu vođenja evidencije lica, koja samostal no obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture ("Služben i glasn ik RS",broj 41/1 O), izdaju samo na tipskom Obrascu 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. Na pominjemo da Udruženjem uzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije neizda je uverenja na ovako propisa nom obrascu. Izvođaču -licu, koje obavlja metničku ili drugu delatnost u oblasti kulture kao dodatnu - dopunsku delatnost, odnosno koje je socijalno osigura no po drugom osnovu (zaposlen, nezaposlen, preduzetn i k, poljoprivrednik, penzioner, student-đak) potvrdu, u smislu člana 2. i 4. Ugovora i U govora o izvođačkom radu-delu (koji je sastavn i deo Ugovora), o utvrđivanju statusa izvođača, odnosno da može biti radno angažova no u estradno-muzič kom program u kod poslodavca i ostvarivati prava utvrđena Ugovorom, može izdati samo Sindikat za tekuću godinu.
U vezi s tim Ministarstvo kulture i informisanja je u februaru 2018. godi ne, cirkularnim dopisom dostavi lo upozorenje svim reprezentativnim udruženjima u kulturi kojim je ukazalo na oba vezu izdavanja ovog uverenja samo samostalnim umetnicima, samostalnim stručnjacima u kulturi, samostalnim izvođačima kulturnih programa i samostalnim saradnicima u kulturi na navedenom propisanom obrascu. Ovim dopisom,u smislu člana 57. stav 2, Zakona o kulturi, zaprećeno je reprezentativnim udruženjima, koja zakonom poverene poslove ne obavljaju ili ih obavljaju suprotno zakonu, oduzimanjem-prestankom statusa reprezentativnog udruženja.
SEMUS i Sindikat su još u toku 20 1 4. godine zahtevali od Ministarstva kulture i informisanja, da oduzme reprezentati vnost Udruženju muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, zbog nezakonitog izdavanja uverenja i licma koja nisu samostalni umetnici ili samostal ni izvođači. Kako Ministarstvo kulture i informisanja nije postupilo po ovom zahtevu pokrenut je upravni spor, te je Upravni sud Presudom 24 U 545/ 1 6 od 1 2. janura 201 8. godi ne u važio tužbu SEMUS-a i Si ndi kata naložio M inistarstvu kulture i i nformisanja "da u roku od 30 dana od dana dostavljanja presude donese odluku po zahtevu tužilaca SEMUS-a i Sindikata, za presta nak statusa reprezentati vnog udruženja u kulturi , podnetom 3. novembra 20 1 5. godine", ali po ovoj presudi n ikada nije postu pljeno.
Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i dalje namerno krši odredbe člana 64. Zakona o kulturi i čl. 2. i 4. Kolektivnog Ugovora nezakonitim izdavanjem uverenja (na obrascima koji nisu propisani) licima koja nemaju status samostalnog umetnika, odnosno samostalnog izvođača (zaposlen, nezaposlen , preduzetnik, poljoprivredn i k, penzioner, student-đak), a takođe nezakonito izdaje i potvrde iz čl. 2 i 4. KU, za čije izdavanje je nadležan samo Sindikat.
Inače, da napomenemo da u Statutu Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije u članu 21. decidno piše: "da član Udruženja može postati svaki građanin Srbije koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije, koji se bavi muzičkom delatnošću u oblasti džeza, zabavne i rok muzike . Paradoks je, da oni masovno učla njuju i izvođa če narodne muzike i izdaju lažna uverenja, pogotovu licima koja nisu u statusu samostalnog izvođača .
Pored prednjeg, na osnovu ovlašćenja iz člana 4 . sta v 3. P osebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, prilikom kontrole angažovanja izvođača, kontrolori reprezentativnog sindikata, došli su do saznanja, da i druga udruženja u oblasti kulture (koja nemaju reprezentativnosti) izdaju potvrde i uverenja, te je neophodno da u skladu sa članom 79. Zakona o kulturi, resorno ministarstvo izvrši nadzor.
U prilogu Vam dosta vljamo nekoliko lažnih uverenja i potvrda Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srb ije, kao i drugih nereprezentativnih udruženja.
Na osnovu napred navedenog potrebno je da Ministarstvo kulture i inform isanja izvrši i nspekcijski nadzor nad radom Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije u pogledu zakonitosti vršenja poverenih poslova - izdavanja uverenja , a sada i potvrda, u smislu člana 57. Zakona o kulturi, kao i nadzor nad sprovođenjem zakona u delu udruženja, kojima nisu poverena javna ovlašćenja, a ista izdaju uverenja i potvrde.
U očekivanju odgovora,
S poštovanjem,
PREDSEDNIK - ZASTUPNIK
Dragiša Golubović
U prilogu:

Javni poziv

4. novembar 2021.

Na osnovu člana 14. Zakona o kulturi („Službeni glasnik RS“ br. 72/09, 13/16, 30/16 - ispravka, 6/20, 47/21 i 78/21) i člana 5. Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina („Službeni glasnik RS“, broj: 11/20)

Republika Srbija
MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA

raspisuje
JAVNI POZIV

Za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina

I OSNOVNE INFORMACIJE
U skladu sa odredbama Uredbe o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina (u daljem tekstu: Uredba), Ministarstvo kulture i informisanja (u daljem tekstu: Ministarstvo) upućuje javni poziv za dodelu priznanja, umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi odnosno kulturi nacionalnih manjina (u daljem tekstu: Priznanje).
U toku javnog poziva, Reprezentativna udruženja u kulturi, u svojstvu ovlašćenih predlagača iz člana 6. Uredbe, dostavljaju Ministarstvu obrazložene Predloge umetnika odnosno stručnjaka u kulturi, koji ispunjavaju uslove za dodelu Priznanja, za svako područje kulture za koje se Priznanje može steći.
U toku javnog poziva Nacionalni savet nacionalne manjine, može da predloži Ministarstvu jednog umetnika odnosno stručnjaka u kulturi, koji je pripadnik nacionalne manjine.
Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina otvoren je od 1. novembra 2021. godine i traje do 31. novembra 2021. godine.

II PREDMET JAVNOG POZIVA
Javni poziv se raspisuje u cilju prikupljanja obrazloženih Predloga ovlašćenih predlagača, a radi dodele Priznanja u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi, za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi odnosno kulturi nacionalnih manjina (u daljem tekstu: Priznanje), iz sredstava opredeljenih u budžetu Republike Srbije.
Pravo na Priznanje može steći umetnik, odnosno stručnjak u kulturi za sledeća područja kulture:

 1. književno stvaralaštvo;
 2. književno prevodilaštvo;
 3. muzičko stvaralaštvo;
 4. muzička interpretacija;
 5. likovna umetnost;
 6. primenjena i vizuelna umetnost, dizajn i umetnička fotografija;
 7. filmska umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo;
 8. pozorišna umetnost - scensko stvaralaštvo i interpretacija;
 9. opera, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretacija;
 10. umetnička igra (klasičan balet, narodna igra i savremena igra);
 11. digitalno stvaralaštvo i multimedija;
 12. arhitektura;
 13. prevođenje stručnih i naučnih tekstova;
 14. izvođenje muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa;
 15. istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nepokretnog kulturnog nasleđa;
 16. istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje pokretnog kulturnog nasleđa;
 17. istraživanje, zaštita, korišćenje, prikupljanje i predstavljanje nematerijalnog kulturnog nasleđa;
 18. filmske i televizijske delatnosti;
 19. naučnoistraživačka i edukativna delatnost u kulturi;
 20. bibliotečko-informaciona delatnost;
 21. izdavaštvo;
 22. produkcija kulturnih programa i dela.
III USLOVI
Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik, odnosno stručnjak u kulturi, državljanin Republike Srbije, koji je dao vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, pod uslovom:
 1. da je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Republici Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji;
 2. da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, shodno listi koju utvrđuju reprezentativna udruženja, svako za svoje područje kulture, i to:
  • republička nagrada za poseban doprinos razvoju kulture,
  • nagrada za životno delo,
  • stručne nagrade sa međunarodnih festivala,
  • nagrade sa festivala i manifestacija od republičkog značaja,
  • stručne nagrade udruženja,
  • lokalne nagrade i društvena priznanja,
  • druge stručne međunarodne i domaće nagrade i priznanja iz područja kulture;
 3. da ima obrazloženu ocenu vrednosti doprinosa u oblasti kulture u područjima kulture za koja se dodeljuje Priznanje, koju daju umetnička i strukovna udruženja, ustanove kulture, te obrazovne i naučne ustanove.
 4. da je ostvario pravo na penziju.
IV POSTUPAK ZA DODELU PRIZNANjA
Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja oglašava se na zvaničnoj internet strani Ministarstva i u jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije i traje 30 dana.
Faza 1. Podnošenje prijave za dodelu Priznanja (odvija se u reprezentativnim udruženjima u kulturi).
Od trenutka raspisivanje ovog javnog poziva, umetnik odnosno stručnjak u kulturi podnosi prijavu za dodelu Priznanja reprezentativnim udruženjima u kulturi, koji reprezentuju područje kulture za koje se umetnik, odnosno stručnjak u kulturi prijavljuje.
Faza 2. Podnošenje obrazloženog predloga za dodelu Priznanja
Reprezentativna udruženja u kulturi, u toku trajanja javnog poziva, podnose Ministarstvu obrazloženi predlog za dodelu Priznanja. Ako jedno područje u kulturi, reprezentuju dva reprezentativna udruženja u kulturi, obrazloženi predlog se usvaja nakon održane zajedničke sednice tih udruženja i nakon toga dostavlja Ministarstvu.
Za svako područje kulture u toku godine reprezentativna udruženja u kulturi mogu da predlože najviše tri umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.
Nacionalni savet nacionalne manjine u toku trajanja javnog poziva u toku jedne godine može da predloži jednog umetnika odnosno stručnjaka u kulturi, koji je pripadnik nacionalne manjine.
Uz obrazloženi predlog na javni poziv, pored dokaza o ispunjenosti uslova iz člana 3. ove uredbe, dostavlja se i:
 1. kratka biografiju predloženog kandidata;
 2. obrazložena ocena vrednosti doprinosa u oblasti kulture;
 3. lista nagrada i priznanja. (Akt koji donose reprezentativna udruženja u kulturi)
Dokaze o ispunjenosti uslova kandidata za Priznanje prava koji se tiču državljanstva i svojstva osiguranika u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju Ministarstvo pribavlja po službenoj dužnosti, uz saglasnost lica na koje se ti podaci odnose.

Faza 3. Predlaganje liste kandidate za dodelu Priznanja od strane Komisije
Ispunjenost uslova za dodelu Priznanja utvrđuje Komisija.
Članove Komisije imenuje ministar nadležan za poslove kulture na period od tri godine, sa mogućnošću ponovnog imenovanja.
Komisija ima sedam članova koji se imenuju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina.
Administrativno-tehničku potporu Komisiji pruža ministarstvo nadležno za poslove kulture.
Komisija razmatra dostavljene obrazložene predloge, vrši uži izbor i, u roku do 60 dana od dana isteka javnog poziva, predlaže listu kandidata za dodelu Priznanja.

Faza 4. Donešenje Predloga o dodeli Priznanja od strane Ministarstva
Ministarstvo, polazeći od predloga Komisije i finansijskih sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije, predlaže Vladi akt o dodeli Priznanja, za najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi.

Faza 5. donošenje rešenja o dodeli priznanja od strane Vlade
Vlada donosi rešenje o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.
Priznanje se dodeljuje i isplaćuje umetniku, odnosno stručnjaku u kulturi u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja, u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji za mesec jul prethodne godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike. Priznanje se isplaćuje počev od prvog narednog meseca od meseca u kojem je doneto rešenje. Priznanje se isplaćuje iz sredstava obezbeđenih u budžetu Republike Srbije sa razdela Ministarstva kulture i informisanja.

V VAŽNE NAPOMENE:
Javni poziv za dodelu Priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina otvoren je od 1. novembra 2021. godine i traje do 30. novembra 2021. godine.
Obrazloženi predlozi dostavljaju se u dva (2) primerka, poštom na adresu Ministarstva kulture i informisanja, Sektoru za savremeno stvaralaštvo, na adresu: Beograd, Vlajkovićeva 3, u zatvorenoj koverti. Na koverti obavezno treba naznačiti pun naziv pošiljaoca i naziv javnog poziva sa naznakom – Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Rok za podnošenje programa
Blagovremenim će se smatrati isključivo obrazloženi predlozi koji su podneti u navedenom roku.
 1. Neblagovremene i nedopuštene prijave biće odbačene.
 2. U slučaju nepotpune i nerazumljive prijave Ministarstvo obaveštava podnosioca prijave na koji način da uredi podnesak i to u roku koji ne može biti kraći od osam dana, uz upozorenje na pravne posledice ako ne uredi podnesak u roku.


Izabrane kompozicije za Sabor 2021.

13. oktobar 2021.

Četvrti Sabor narodne muzike biće u zavisnosti od epidemiološke situacije održan krajem oktobra ili početkom novembra 2021. godine. Izabrane su 32 kompozicije, a SEMUS je u saradnji sa RTS usvojio i Pravilnik o Saboru.

 1. Dobro veče prijatelju stari
  Kompozitor: Aleksandar Radović
  Tekstopisac: Aleksandar Radović
  Aranžman: Aleksandar Radović
  Vokal: Miloš Radović
 2. Lutalica
  Kompozitor: Beki Bekić
  Tekstopisac: Bobi Petkovski
  Aranžman: Darko Ilievski
  Vokal: Dalibor Daki Đošić
 3. Povedi me srećo moja
  Kompozitor: Stevan Popović
  Tekstopisac: Mikica Milenković
  Aranžman: Goran Živković Toza
  Vokal: Slavica Mijajlović i Uroš Cacić
 4. Da je meni da te prebolim
  Kompozitor: Velinov Goran - Panča
  Tekstopisac: Jasmina Vukojičić
  Aranžman: Velinov Goran - Panča
  Vokal: Ivana Šašić Simić
 5. Ti si mi u mislima
  Kompozitor: Beki Bekić
  Tekstopisac: Saša Rakić
  Aranžman:
  Vokal: Neša Gajić
 6. Majka nikad ne umire
  Kompozitor: Ljuba Kešelj
  Tekstopisac: Tešo Mrkonjić
  Aranžman: Igor Kokić
  Vokal: Stanojka Mitrović Ćana
 7. Duša duše moje
  Kompozitor: Igor Nedeljković
  Tekstopisac: Jovana Milković
  Aranžman: Igor Nedeljković
  Vokal: Milena Lazarević
 8. Kolevka Lazarova
  Kompozitor: Zoran Petrović-Pagi
  Tekstopisac: Srećko Simić
  Aranžman: Zoran Petrović Pagi
  Vokal: Slaviša Vujić
 9. Tugo golema
  Kompozitor: Rade Krstić
  Tekstopisac: Milorad Cvetković
  Aranžman: Perica Vasić
  Vokal: Ringo Hamidović
 10. Majka i sin
  Kompozitor: Zoran Tutunović
  Tekstopisac: Hana Dinčić
  Aranžman: Zoran Tutunović
  Vokal: Kristina Nina Jovanović
 11. Mila brezo moja
  Kompozitor: Miloš Matejić
  Tekstopisac: Miomira Dragićević
  Aranžman: Miloš Matejić
  Vokal: Mirjana Aleksić
 12. Beogradsko veče
  Kompozitor: Dejan Nedić
  Tekstopisac: Dejan Nedić
  Aranžman: Nemanja Mihajlović
  Vokal: Ivana Dimkovski
 13. Lepotica i boem
  Kompozitor: Darko Hinić
  Tekstopisac: Darko Hinić
  Aranžman: Igor Kokić
  Vokal: Darko Hinić
 14. Braća po kafani
  Kompozitor: Đorđe Čavić
  Tekstopisac: Dragan Čolaković
  Aranžman:
  Vokal: Đorđe Čavić
 15. Eh, živote lutalice!
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
  Tekstopisac: Slađana Kovačević
  Aranžman: Aleksandar Kovačević
  Vokal: Višeslav Čučković
 16. Kosovo u srcu
  Kompozitor: Miloš Matejić

  Tekstopisac: Dejan Vukajlović
  Aranžman: Miloš Matejić
  Vokal: Dana i Danijela Karić,
  Prateći vokali: Ivana i Milica Babić
 17. Zavičajna trešnja
  Kompozitor: Novica Stojimirović
  Tekstopisac: Novica Stojimirović
  Aranžman: Miodrag Lukić
  Vokal: Dobrila Milanović
 18. Život teče kao reka
  Kompozitor: Milan Milosavljević Bambino
  Tekstopisac: Milan Milosavljević Bambino
  Aranžman: Milan Milosavljević Bambino
  Vokal: Ratko Erić
 19. Moja Šumadija
  Kompozitor: Zoran Vlajić
  Tekstopisac: Dilvad Felić Dado
  Aranžman: Zoran Vlajić
  Vokal: Marina Stankić
 20. Još sam tvoja
  Kompozitor: Ana Aleksandrov
  Tekstopisac: Mladen Nikolić
  Aranžman: Zoran Vlajić
  Vokal: Snežana Kockar
 21. Kad me tvoje usne ljube
  Kompozitor: Ljubiša Kovačević
  Tekstopisac: Ljubiša Kovačević
  Aranžman: Zoran Vlajić
  Vokal: Katarina Kovačević
 22. Prava ljubav do večnosti traje
  Kompozitor: Miljko Vitezović
  Tekstopisac: Slobodan Resetar
  Aranžman: Aleksandar Kovačević
  Vokal: Ivica Stančić
 23. Od meraka do sevdaha
  Kompozitor: Dragan Kovačević-Struja
  Tekstopisac: Milanko Ćirović
  Aranžman: Dragan Kovačević-Struja
  Vokal: Milan Stojčinović
 24. Dajem reč
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
  Tekstopisac: Slađana Kovačević
  Aranžman: Aleksandar Kovačević
  Vokal: Bane Šević
 25. Kad zaspi čaršija
  Kompozitor: Nenad Grković
  Tekstopisac: Nenad Grković
  Aranžman: Aleksandar Kovačević
  Vokal: Ranko Šemić
 26. Ružo moja
  Kompozitor: Zoran Janković
  Tekstopisac: Davor Šurlan
  Aranžman: Zoran Tutunović
  Vokal: Đoko Marić
 27. Ružo moja bela
  Kompozitor: Zoran Vlajić
  Tekstopisac: Dragan Biorac
  Aranžman: Zoran Vlajić
  Vokal:
 28. Jedino je duša večna
  Kompozitor: Dragan Jovanović Žoma
  Tekstopisac: Marija Todorović
  Aranžman: Boban Prodanović
  Vokal: Zorica Minić
 29. Pogledaj me jednom vilo
  Kompozitor: Dragan Jovanović Žoma
  Tekstopisac: Dragan Jovanović Žoma
  Aranžman:
  Vokal: Raša Pavlović
 30. Bogu hvala
  Kompozitor: Aleksandar Dulić
  Tekstopisac: Aleksandar Dulić
  Aranžman: Bojan Kičić
  Vokal: Aleksandar Dulić
 31. Druže moj!
  Kompozitor: Nikola Beloica, koautor Miljan Beloica
  Tekstopisac: Nikola Beloica, koautor Miljan Beloica
  Aranžman: Miljan Beloica
  Vokal: Milutin Leković
 32. Tačka sreće
  Kompozitor: Dragan Kojić Keba i Rade Čokan
  Tekstopisac: Dragan Kojić Keba
  Aranžman: Rade Čokan i Dragan Kojić Keba
  Vokal: Marija Palavra


Država odvojila 15 MILIONA za estradu

23. jul 2021.

Samostalni estradno-muzički izvođači dobiće po 90.000 dinara, a isplata počinje 9. avgusta, otkriva za Objektiv predsednik SEMUS Dragiša Golubović

Piše: Mila Marinović
Nakon godinu dana doneta je odluka da samostalni estradno-muzički izvođači dobiju pomoć od države u vrednosti od 90.000 dinara po osobi, a ukupno je izdvojeno oko 15 miliona dinara. Zaključen je ugovor između Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Ministarstva kulture i informisanja, po kom 9. avgusta počinje isplaćivanje ove pomoći, a više o tome za Objektiv je otkrio predsednik SEMUS Dragiša Golubović.
– Dogovoreno je da 9. avgusta krene uplata svim estradno-muzičkim izvođačima samostalcima. Dakle, mogućnost za primanje pomoći od države odnosi se samo na samostalne izvođače kulturnih programa. Samostalci su samo oni muzičari koji su prijavljeni za penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje na osnovu tog zanimanja, a ne oni koji su zaposleni negde drugde, a uveče negde sviraju. Borili smo se za ovo zvanično od 30. marta prošle godine, kada smo poslali dopis Vladi Republike Srbije i ministarstvima, sa kim sve nismo razgovarali da bismo došli do ovog rezultata. Zadovoljni smo, kamo sreće da je i neka veća suma, ali i ovo znači ljudima – rekao je Golubović.
U prethodnim dodelama novčane pomoći, zbog nemogućnosti rada usled pandemije koronavirusa, pomoć su dobili oni koji imaju status umetnika, što je manjina u odnosu na ukupan broj muzičara kojima je to primarno zanimanje.
– Umetnici su već prošle godine dobili 90.000, a sada su dobili 61.000. Samostalni izvođači, kojih ima oko 170, dobili su 61.000, a od avgusta im sledi još po 90.000, pa će se izjednačiti sa umetnicima. Po Zakonu o kulturi određeno je da lokalna samouprava ljudima koji su dobili status umetnika može da uplaćuje doprinose, i to na minimalnu osnovicu, ali estradnih umetnika nema mnogo, svega 87 – kazao je predsednik SEMUS, pa objasnio u kakvoj su poziciji samostalni izvođači.
– Samostalni izvođači nisu radili ništa zbog pandemije, a sami sebi plaćaju doprinose, pa su u težem položaju. Narod gleda televiziju, na kojoj vidi takozvani glamur, a to je uvrh glave stotinu njih. Postoje pevačice, pogotovo mlađe, koje brukaju našu profesiju, jer pričaju svašta na televiziji. Pojedinci su sami krivi jer su izazvali negodovanje u narodu. Međutim, postoji ogroman broj izvođača čiji su honorari relativno mali i koji, na primer, sviraju svadbu za 50 evra i nadaju se nekom bakšišu – rekao je Golubović, pa se dotakao i ovogodišnjeg Sabora narodne muzike Srbije, jer je nedavno odlučeno da kompozicija Mikice Antonića „Nek ti život bude pesma” u izvođenju Čede Markovića bude diskvalifikovana:
– SEMUS i RTS su doneli tu odluku. Niko ne može učestvovati sa pesmom koja je već bila javno izvedena, a tu pesmu koju je Čeda pevao Mikica Antonić je kao autor izveo još 2019. u emisiji „Žikina šarenica”. Komisija je poništila rezultate i svi su se pomerili jedno mesto nagore, pa je tako kompozicija „Zavet u amanet” autora Dragana Šainovića Šaje, u interpretaciji Nenada Manojlovića, pomerena sa drugog na prvo mesto. Inače, već smo objavili konkurs za četvrti Sabor narodne muzike Srbije, u kojem ponovo piše da pesme moraju prvi put da budu javno izvedene upravo na festivalu. Četvrti Sabor biće održan u oktobru i novembru – rekao je predsednik SEMUS Dragiša Golubović.

IZVOR: ”Objektiv”

PREUZMI:Obaveze poslodavca

21. jul 2021.

Obaveze poslodavaca koji angažuju izvođače estradno-muzičkog programa
Posebnim kolektivnim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radno angažovanje lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost iz oblasti kulture: izvođenje narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i drugih igračkih programa (ples), odnosno ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja kulturnih programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj delatnosti (u nastavku teksta: izvođač estradno-muzičkog programa) i poslodavca u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu (u nastavku teksta: poslodavac).

PREUZMI:Informacija

21. jul 2021.

Informacija o isplati bespovratne novčane pomoći za lica koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi (samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa)

Dana 21. jula 2021 godine zaključen je ugovor između Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) o isplati bespovratne novčane pomoći, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV2, za lica koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi (samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa) u neto iznosu od po 90.000,00 dinara. Sredstva za bespovratnu novčanu pomoć obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.
Isplata novčane pomoći u neto iznosu od 90.000,00 dinara ovim licima počeće u ponedeljak, 9. avgusta 2021. godine.

4. Sabor: narodne muzike Srbije 2021.

14. jul 2021.

SAVEZ ESTRADNO-MUZIČKIH UMETNIKA SRBIJE (SEMUS)
I
RADIO TELEVIZIJA SRBIJE (RTS)


RASPISUJU KONKURS ZA IZBOR KOMPOZICIJA
ČETVRTOG SABORA NARODNE MUZIKE SRBIJE 2021. GODINE

Pozivamo autore da konkurišu originalnim kompozicijama u duhu tradicije naše narodne muzike, koje ranije nisu promovisane.
Kompozicije slati sa studijskim ili demo snimcima, notnim i tekstualnim zapisima, u trajanju do četiri minuta.
Ukoliko autor kompozicije nema predlog interpretatora, organizatori zadržavaju pravo predloga vokalnog interpretatora izabrane kompozicije. Uz prijavu svaki autor treba da navede i ime tekstopisca i aranžera sa ličnim podacima.
Konkurs je otvoren do 10. septembra 2021. godine
Prijave po osnovu Konkursa slati na adresu:
Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, Dečanska 14/7, Beograd i na e-adresu: semusbg@yahoo.com
Detaljnije informacije nalaze se na zvaničnoj internet strani: www.semus.org.rs
Za dodatne informacije možete se javiti i na telefon br: 011/32 39 260 i mob: 063/205-665

Obaveštenje: Bespovratna pomoć

9. jun 2021.

Obaveštavamo vas da je 28. maja 2021. godine između Ministrastva kulture i informisanja i Sveza estradnih umetnika i izvođača Srbije (u daljem tekstu: SEMUS), zaključen Ugovor o isplati bespovratne novčane pomoći za lica koja imaju status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi. Ovim ugovorom, u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV2 isplaćuje se bespovratna novčana pomoć iz budžeta Republike Srbije licima koja imaju status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od strane SEMUS-a, u skladu sa Zakonom o kulturi („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 13/16, 30/16 – ispravka, 6/20 i 47/21), u mesečnom neto iznosu od po 30.900,24 dinara, jednokratno za period od dva meseca, a što ukupno iznosi 61.800,48 dinara.
Ovaj iznos će SEMUS jednokratno isplatiti svim licima koja imaju utvrđen status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, zaključno na dan 1. aprila 2021. godine.

Proglašen novi pobednik drugog Sabora narodne muzike Srbije

4. jun 2021.

Nakon održane finalne večeri drugog „Sabora narodne muzike Srbije“, utvrđeno je da kompozicija „Nek ti život bude pesma“, kompozitora Milisava Antonića, u izvođenju Čede Markovića, nije ispunjavala uslove za učešće na Festivalu.
Jedan od osnovnih uslova konkursa za učešće na Festivalu bio je da kompozicija ne sme biti ranije promovisana. Nakon finala, realizatorima je dostavljen snimak koji dokazuje da je, suprotno pravilima konkursa, kompozicija Milisava Antonića prethodno promovisana na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i objavljena na društvenoj mreži Jutjub.

Utvrđena je nova konačna lista kompozicija:
Prvo mesto: „Zavet u amanet“ kompozitora Dragana Šainovića, u izvođenju Nenada Manojlovića;
Drugo mesto: „Još od lane brojim dane“ kompozitora Borka Radivojevića, u izvođenju Dejana Nedića;
Treće mesto: „Voleo si i ti mene“ kompozitora Dragana Aleksandrića, u izvođenju Ljiljane Aleksandrić.

Prethodno je kompozitor pesme „Nek ti život bude pesma“ proglašen za pobednika Sabora i dodeljena mu je nagrada u iznosu od 350.000,00 dinara. Odlukom stručnog žirija, za najbolji tekst bio je proglašen tekst iste kompozicije („Nek ti život bude pesma“) i autoru je dodeljena nagrada u iznosu od 100.000,00 dinara.
Novoproglašenom pobedniku Festivala, kompozitoru pesme „Zavet u amanet“ dodeljuje se novčana nagrada u iznosu od 350.000,00 dinara. Kompozicija koja zauzima drugo mesto („Još od lane brojim dane“) osvaja novčanu nagradu u iznosu od 250.000,00 dinara, a kompozicija na trećem mestu („Voleo si i ti mene“) nagradu od 180.000,00 dinara.
Utvrđeno je i da će žiri u istom sastavu kao na finalnoj večeri Sabora u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke, doneti novu Odluku o izboru najboljeg teksta kompozicije Sabora, kojoj će biti dodeljena novčana nagrada u iznosu od 100.000,00 dinara.

Ustavni sud potvrdio zakonitost PKU, Sporazuma i Odluke

28. maj 2021.

Ustavnom sudu Republike Srbije su u toku 2020. godine podnete dve inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba člana 2, člana 4. st. 1,2. i 3, člana 11. stav 1, čl. 12. i 13, i člana 14. stav 1. Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu („Službeni glasnik RS“, br. 23/15 i 13/18), Sporazum o produženju važenja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu („Službeni glasnik RS“, br. 13/18 i Odluke o primeni Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu („Službeni glasnik RS“, br. 37/18).
Ustavni sud Republike Srbije je, Zaključkom broj Iuo-27/2020 od 20. maja 2021. godine odbacio kao neosnovane navedene inicijative i potvrdio zakonitost osporenih PKU, Sporazuma i Odluke.

PREUZMI:


Estrada zaslužuje pomoć države

24. maj 2021.

Država je prošle godine, usled korona krize, samostalnim estradnim umetnicima opredelila pomoć od 90.000 dinara, a nedavno je prihvaćeno da i samostalni estradni izvođači dobiju pomoć po istom osnovu u iznosu od dve minimalne zarade, što je ukupno 64.252 dinara.
Predsednik Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i Saveza estradno-mizičkih umetnika Srbije ( SEMUS ) Dragiša Golubović navodi za „Objektiv“ da ovi građani imaju pravo na finansijsku injekciju, jer uredno plaćaju sve poreze državi.
- Kad je isplaćena ova pomoć, bunila se određena, neformalna grupa koja nije imala pravo na pomoć države. Ti pojedinci nisu estradni umetnici, odnosno nisu imali svojstvo da su samostalni. Samostalna zanimanja obavljaju estradnu muzičku delatnost, a po tom osnovu su prijavljeni na penziono, socijalno, zdravstveno i invalidsko osiguranje. Sve druge – koji su u radnom odnosu, ili su vlasnici nekih firmi, ili su čak u penziji, ili nigde nisu prijavljeni, ni po kom osnovu – država kao takve ne prepoznaje za pomoć.
Kao i kod likovnih, književnih, dramskih, filmskih umetnika, status se može dobiti samo od reprezentativnog udruženja u kulturi, koje vrši poverene poslove po Zakonu o kulturi. Ministarstvo kulture poverava te poslove reprezezntativnim udruženjima, od kojih je jedino SEMUS....

Izvor: OBJEKTIV, ( 24. maj 2021, str.14-15 )

PREUZMI:


Zahtev za proveru ispunjenosti uslova

21. maj 2021.

Na osnovu člana 10. stav 2. Pravilnika o bližim uslovima, merilima i kriterijumima, kao i postup ku po zahtevima lica za utvrđivanje statusa lica koja samostal no obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture ("Službeni glasnik RS", br. 9/17 i 96/19), Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije Reprezentativno udruženje u kulturi, upućuje

POZIV

svim l ici ma koja imaju utvrđen status samostalnog umetn ika, samostalnog izvođača kulturnih programa i samostalnog sa radnika i svim matičnim udruženjima Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije - Reprezentativnog udruženja u kulturi, koja imaju u svom članstvu ova lica

Pozivamo sve nosioce statusa lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture da do ponedeljka, 21 . juna 2021 . godine podnesu Statusnoj komisiji Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) - Reprezentativnog udruženja u kulturi , Beograd, Nušićeva 4, zahtev za proveru ispunjenosti uslova za produžavanje statusa samostalnog umetnika, samostalnog izvođača kulturnih programa i samostalnog saradnika lica, kao i u pisa u Registar lica koja samostal no obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, za prethodni četvorogodišnji period i dokaze o svom prethodnom četvorogodiš njem radu od 19. marta 2016. godine do 19. marta 2020. godi ne.
Zahtev za proveru ispu njenosti uslova vam dostavljamo kao prilog uz ovaj poziv, a možete ga nać i na zvan ičnoj internet strani SEMUS-a: semus.org.rs
Podnosilac zahteva prilikom podnošenja zahteva reprezentativnom udruženju za utvrđi vanje statusa lica koja obavljaju samostalnu umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, podnosi istovremeno i zahtev za upis u Registar lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.
Podnosilac uz pravil no popunjen zahtev prilaže sledeća dokumenta:

 1. izjavu datu pod moralnom i materijal nom odgovornošću da se umetnič kom ili drugom delatnošću bavi profesionalno i samostalno u vidu zani manja i da. nije obavezno socijalno osiguran po drugom osnovu - ovu izjavu podnosilac daje kod matič nog udruženja;
 2. fotokopiju l ič ne karte;
 3. fotokopiju dokaza o poslednjem završenom stepenu š kolovanja il i visokom , višem ili srednjem obrazovanju odgovarajućeg obrazovnog profila (diploma , uverenje, svedočanstvo i sl.);
 4. potvrdu o podnetoj prijavi na obavezno socijal no osigu ranje MA – Obrazac, izdatu od strane nadležne filijale Republič kog fonda za penzijsko i i nval idsko osiguranje;
 5. podatke o adresi i kontaktima;
 6. dokaze o profesionalnom radu: ugovore, potvrde umetn ič kih ustanova i drugih nosilaca posla, programe, plakate, kriti ke, recenzije, isečke iz štampe, objave na internetu i druge relevantne dokaze;
 7. druga potrebna dokumenta koja su značajna za regul isanje socijal n ih prava podnosioca .
Pozi vamo sva mati na udrženja u sastavu SEMUS-a, da dostave ažuri rane spiskove (s tačnim traženim podacima - ime, prezime, ime jednog roditelja, JMBG, adresa, kontakt telefon i mišljenjem njihove Statusne komisije) svojih članova koji imaju utvrđen status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao i da im pomognu u sakupljanju navedenih dokaza i podnošenju zahteva.
Zahtevi se mogu dostavljati u pisanom obli ku redovnom poštom ili lično, kao i putem elektronske pošte na e-adresu: semusbg@yahoo.com.
Kontakt osoba za tehnički nivo koordinacije svih aktivnosti vezanih za navedeni postupak je Srđan Starčević, tehnički sekretar, kontakt tel. 01 1132-39260; 26-25 -754;
e-adresa: semusbg@yahoo.com.
Predsednik
Dragiša Golubović


PREUZMI:

Članski doprinos za 2021.

14. maj 2021.

Izvršni odbor Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS-a) i Republički odbor Sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, na zajedničkoj elektronskoj sednici, održanoj 13. i 14. maja 2021. godine, u 12:00 časova, donose
ODLUKU o visini članskog doprinosa za 2021. godinu

  1. Estradno-muzički izvođač koji nije uplatio članski doprinos za tekuću 2021. godinu uplaćuje 50% od ukupnog iznosa na godišnjem nivou;
  2. za 2022. godinu uplatiće ukupan iznos.
  3. Estradno-muzički izvođači koji su uplatili članski doprinos za tekuću 2021. godinu, za 2022. godi nu uplatiće 50% od ukupnog iznosa.
 1. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja.


PREUZMI:

Vlada Srbije: PKU važi za sve poslodavce !

20. april 2021.

Vlada Srbije je 8. aprila donela Odluku, koja je na snagu stupila 17. aprila objavljivanjem u „Službenom glasniku“ 36/21, kojom se PKU („S. glasnik“ 9/21) za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvožača u ugostiteljstvu primenjuje i na poslodavce koji nisu članovi Unije poslodavaca, kao i na one poslodavce koji nisu učestvovali u zaključivanju ovog PKU.

PREUZMI:


Poziv Vladi za dodelu pomoći

17. mart 2021.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije podržava sve svoje članove kao i sve druge u borbi za ostvarivanje svojih prava. Pravo na rad je Ustavom zagarantovano, a svedoci smo da je zbog pandemije čitava naša profesija onemogućena da radi, zbog čega trpe desetine hiljada porodica, ne samo samostalnih estradno-muzičkih izvođačima, već i onih koji su usko povezani sa ovom delatnošću – ugostitelja, fotografa, organizatora programa, dekoratera, ljudi koji rade rasvetu, zvuk, prevoz…
Sindikat se tokom prethodne godine borio da se samostalnim estradno-muzičkim izvođačima omogući jednokratna pomoć od strane države, kao i radnicima u privredi. Više puta smo se po tom pitanju obraćali nadležnim ministarstvima i Vladi RS što se može videti i na sajtu Sindikata. Samostalni umetnici su dobili jednokratnu pomoć, ali na žalost, oni najugroženiji, samostalni estradno-muzički izvođači, do sada nisu dobili tu pomoć, što ih svodi na građane drugog reda.
Stoga, razumemo kulminaciju nezadovoljstva i još jednom javno apelujemo na Vladu republike Srbije da opredeli dodatna sredstva i dodeli jednokratnu pomoć samostalnim estradno-muzičkim izvođačima, kao i ponovnu pomoć samostalnim umetnicima.
PREDSEDNIK
DRAGIŠA GOLUBOVIĆ

Muzičare zaobišla pomoć, ali ne i namet

16. mart 2021.

U današnjem štampanom izdanju dnevnika „Danas“ za tekst autora Ljiljane Bukvić, objavljenom u rubrici Ekonomija na strani 16, o teškom položaju samostalnih izvođača, govorio je i predsednik našeg sindikata i SEMUS Dragiša Golubović. Prenosimo ovu izjavu.
Predsednik Saveza sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije (Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije – prim. Sindikata) Dragiša Golubović kaže za Danas da oni ne mogu da kažu da podržavaju protest već, pre svega, svoje članove – estradne umetnike i izvođače., kao i sve ostale koji su ugroženi u ostvarivanju svojih prava. Golubović objašnjava da su samostalni estradni umetnici i samostalni estradni izvođači ljudi koji su na osnovu svog zanimanja prijavljeni i plaćaju doprinose.
„Sa statusom estradnih umetnika imamo njih 85, u statusu samostalnog muzičkog izvođača njih 510. Za razliku od umetnika kojima lokalne samouprave uplaćuju doprinose, samostalni izvođači to sami za sebe uplaćuju. I dok su umetnici i dobili jednokratnu pomoć od 90.000 dinara od države, samostalni izvođači nisu dobili ništa“, ističe Golubović.
On kaže da su upravo samostalni izvođači koji plaćaju doprinose, ti koji su i formalno i suštinski u u najtežoj situaciji, jer doprinose moraju da plaćaju, a ne rade nigde.
„Zato smo tražili još od 30. marta prošle godine i od ministarstava finansija, rada, kulture, ali i Vlade da opredele neka sredstva. Ako su dobili umetnici 90.000 dinara, treba da dobiju i samostalni izvođači. Insistiramo na tome“, napominje Golubović i dodaje da su poslednji dopis Vladi poslali 5. marta, ali da se ništa nije pomaklo.
Golubović naglašava kako je njihova profesija onemogućena da radi, i da ne trpe samo izvođači i umetnici, već i njihove porodice. On podseća da postoje i oni koji se bave muzikom kao drugim poslom.
„Ne može neko ko radi u firmi, ili ima privatnu radnju, ili je u penziji da sada traži da mu država plati što ne svira popodne. To nema veze sa ovim Mislim da je takvih u velikoj većini bilo na protestu. Zato mi podržavamo, pre svega, naše članove i one muzičare koji plaćaju doprinose i kojima je to osnovno zanimanje“, napominje naš sagovornik. On kaže da je osim Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) jedino reprezentativno samo još Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.
„Svi su naši članovi dovedeni u situaciju da su građani drugog reda, jer su po pitanju rada obespravljeni, čak su ugostitelji, fotografi, frizeri i neki drugi mogli da rade neki period, ali muzičari legalno nisu mogli uopšte da rade“, napominje Dragiša Golubović.

Sindikat: Za pravedan odnos prema umetnicima i izvođačima

8. mart 2021.

VLADA REPUBLIKE SRBIJE
PREDSEDNIK VLADE
G-đa Ana Brnabić

Poštovana gospođo Brnabić
Uvažavajući brojne obaveze koje imate, obraćam Vam se sa zahtevom da sa istim odgovornim odnosom, kao prema milionima zaposlenih u privatnom sektoru, finansijski pomognete samostalnim estradnim umetnicima i izvođačima u Srbiji, prema kojima se, otvoreno mogu reći, i pored brojnih dopisa i dogovora, država ne odnosi na pravedan način.
Moram Vas podsetiti, da se Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije još 30. marta 2020. godine (fotokopija u prilogu), obratio Vladi Republike Srbije dopisom da se i licima koja obavljaju samostalnu umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao što se predlaže i za samostalne preduzetnike – zanatlije i druge, razmotri mogućnost finansijske podrške u jednakom iznosu, dok ovo stanje pandemije traje.
U svakom slučaju, a to smo u dopisu od 14. maja 2020. godine (fotokopija u prilogu), posebno istakli, da izuzetno cenimo Odluku Vlade Republike Srbije, da u visini tri minimalne zarade pomogne SAMOSTALNIM UMETNICIMA – ukupno 70 samostalnih umetnika na čemu smo zahvalni. Ujedno smo Vas informisali i zamolili da i za SAMOSTALNE ESTRADNO-MUZIČKE IZVOĐAČE I SARADNIKE U KULTURI opredelite pomoć u istom iznosu. Napominjemo, da je u SEMUS-u protokolisano 510 ovih lica i da su oni još u težem položaju, jer su u obavezi da samostalno uplaćuju doprinose za penzijsko, invalidsko, socijalno i zdravstveno osiguranje, za razliku od samostalnih umetnika za koje navedene doprinose uplaćuju lokalne samouprave.
Naime, samostalni estradno-muzički izvođači i saradnici u kulturi, kao i samostalni umetnici, svoje pravo na rad i egzistenciju nisu u mogućnosti da ostvaruju zbog mera koje donose nadležni organi u cilju sprečavanja širenja pandemije izazvane korona virusom. Sve je to dovelo u situaciju mnoge „samostalce“ da se odjavljuju kod RFZSO i RF PIO, zbog nemogućnosti uplaćivanja doprinosa.
Napominjemo, da smo ovaj problem pokušavali da rešavamo sa Ministarstvom finansija – dopisima, sastancima sa ministrom, Sinišom Malim, ali osim obećanja da će se problem pomoći rešiti, rebalansom budžeta za 2020. godinu ili budžetom za 2021. godinu, nažalost, ovaj problem nije rešen.
Iz navedenih razloga, a imajući u vidu da država priprema novi paket mera za pomoć privredi Srbije, koji podržavamo, molimo Vas da u paket pomoći UKLjUČITE SAMOSTALNE ESTRADNO - MUZIČKE IZVOĐAČE I SARADNIKE KOJE DO SADA NISTE UKLjUČILI, ALI POMOGNETE I SAMOSTALNIM UMETNICIMA BEZ OBZIRA ŠTO SU PRETHODNO DOBILI POMOĆ U VISINI TRI MINIMALNE ZARADE.
Smatramo da nema bilo kakvog razloga, da se i za ovu kategoriju „samostalaca“ ne opredeli navedena jednokratna pomoć.
Nadam se da ćete ovo naše obraćanje pozitivno oceniti i kao Vlada Republike Srbije odgovorno reagovati i nepravdu prema samostalnim estradno muzičkim izvođačima i saradnicima veoma brzo ispraviti.
S pošštovanjem,
PREDSEDNIK
DRAGIŠA GOLUBOVIĆ

PREUZMI: DOPIS PREMIJERKI

Novi PKU objavljen u "Službenom glasniku"

26. februar 2021.

Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, potpisan 14. januara ove godine, objavljen je u "Službenom glasniku" broj 9, od 5. februara 2021. na strani 91.

PREUZMI: PKU

Sabor narodne muzike Srbije 2020: Finale u subotu 13. marta

13. februar 2021.

U subotu, 13. marta, uživo iz studija RTS na Košutnjaku, biće održano finale Sabora narodne muzike Srbije 2020. godine. Tom prilikom gledaoci će moći da glasaju i doprinesu izboru najboljih kompozicija.
Došlo je vreme da se od 16 pesama i izvođača, koji su osvojili najviše poena stručnog žirija Sabora, izaberu najbolji među najboljima.
Specifičnost Sabora narodne muzike Srbije je što je ovo nacionalno muzičko takmičenje kompozitora, tekstopisaca, aranžera – onih, koji su najviše ili jednako zaslužni za uspeh i kvalitet svake pesme.
Prema redosledu koji je ranije određen žrebom (u revijalnoj, devetoj emisiji Sabora 2020. godine), izvođači će nastupiti ovim redom:

 1. Maj
  Izvođač: Biljana Sečivanović
  Kompozitor: Saša Nikolić
  Autor teksta: Milan Miletić
  Aranžer: Saša Nikolić
 2. Zavet u amanet
  Izvođač: Nenad Manojlović
  Kompozitor: Dragan Šainović Šaja
  Autor teksta: Dragan Živanović
  Aranžer: Dragan Šainović Šaja
 3. Rođena da tebi pripadam
  Izvođač: Nataša Stajić
  Kompozitor: Vladimir Stajić
  Autor teksta: Saša Rakić
  Aranžer: Aleksandar Sofronijević
 4. Razvedena
  Izvođač: Mina Kostić
  Kompozitor: Hasan Dudić
  Autor teksta: Hasan Dudić
  Aranžer: Jovica Jović
 5. Dobri ljudi
  Izvođač: Ibro Selmanović
  Kompozitor: Mirko Šenkovski Džeronimo
  Autor teksta: Dragana Kajtazović Šenkovski
  Aranž. Mirko Šenkovski Džeronimo
 6. Dobro došao
  Izvođač: Marina Stankić
  Kompozitor: Zoran Vlajić
  Autor teksta: Dilvad Dado Felić
  Aranžer: Zoran Vlajić
 7. Voleo si i ti mene
  Izvođač: Ljiljana Aleksandrić
  Kompozitor: Dragan Aleksandrić
  Autor teksta: Mila Janković
  Aranžer: Nenad Aleksandrić
 8. Moram biti jedina
  Izvođač: Marijana Katić
  Kompozitor: Zoran Starčević
  Autor teksta: Zoran Starčević
  Aranžer: Zoran Starčević
 9. Lepa Vlajna
  Izvođač: Nemanja Maksimović
  Kompozitori: Dragana Marinović Simonović, Krsta Stanković Njenjulović
  Autor teksta: Krsta Stanković Njenjulović
  Aranžer: Slobodan Pecić
 10. U zavičaju živeti je slatko
  Izvođač: Nedeljko Bilkić
  Kompozitor: Nedeljko Bilkić
  Autor teksta: Sergej Jesenjin
  Aranžer: Aleksandar Sofronijević
 11. Još od lane brojim dane
  Izvođač: Dejan Nedić Tejovac
  Kompozitor: Borko Radivojević
  Autor teksta: Dragan Golubović Mlavski
  Aranžer: Borko Radivojević
 12. Rame uz rame
  Izvođač: Miroslava Milutinović
  Kompozitor: Slavko Stefanović Slavkoni
  Autor teksta: Tijana Vinčić
  Aranžer: Joca Stefanović
 13. Šta bih ja da mi pesme nije
  Izvođač: Zorica Minić
  Kompozitor: Dragan Jovanović Žoma
  Autor teksta: Marija Todorović
  Aranžer: Boban Prodanović
 14. O tebi niko još pevao nije
  Izvođač: Danilo Živković
  Kompozitor: Božidar Vučur
  Autor teksta: Božidar Vučur
  Aranžer Božidar Vučur
 15. Nek ti život bude pesma
  Izvođač:Čeda Marković
  Komp Mikica Antonić
  Autor teksta: Mikica Antonić
  Aranžer: Mikica Antonić i Ratomir Blagojević
 16. Bol bolujem
  Izvođači: Mira i Ana Jovanović
  Kompozitor: Perica Vasić
  Autor teksta: Slađana Kovačević
  Aranžer: Perica Vasić
Članovi stručnog žirija finala Sabora narodne muzike Srbije 2020. godine biće poznati na dan takmičenja.
Kroz kvalifikacione emisije smo krajem prošle godine (ponedeljkom na RTS) premijerno čuli kompozicije narodne muzike koje je, uz pratnju tri orkestra, izvelo 64 pevača. Iz svake emisije po dve kompozicije sa najviše glasova stručnog žirija Sabora - prolazile su direktno u finale.
Za najveća priznanja ovogodišnjeg Sabora, nadmetaće se izvođači i autori 16 kompozicija. Pratiće ih Narodni orkestar RTS-a pod upravom Vlade Panovića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.
Priznanja se dodeljuju za tri najbolje kompozicije (prva, druga i treća nagrada), za najbolji muzički aranžman i za najbolji tekst. Od ove godine ustanovljene su nagrada publike kao i nagrada «Šaban Šaulić» za najbolju interpretaciju.
I ovoga puta biće dodeljena najviša priznanja Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS-a) najzaslužnijim umetnicima iz domena narodne muzike, koji će nastupiti u revijalnom delu programa.
O pobedničkoj kompoziciji Sabora 2020. godine pored glasova stručnog žirija odlučivaće i glasovi TV gledaoca finala (50% članova stručnog žirija prema 50% SMS glasova publike). Publika će putem SMS poruka moći da glasa za svoje favorite a prihod RTS-a ostvaren od SMS glasanja auditorijuma će i ovoga puta biti preusmeren u dobrotvorne odnosno humanitarne svrhe.
Voditelji Sabora Narodne muzike Srbije 2020. godine su Marija Veljković Milovanović i Srđan Ivanović.

Novi PKU za estradu upisan u Registar kolektivnih ugovora

11. februar 2021.

Novi Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu upisan je u Registar kolektivnih ugovora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Rešenje o tome stiglo je juče u Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, kao zvanična potvrda da je ovaj ugovor, zaključen 14. januara ove godine između Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije i Unije poslodavaca Srbije, upisan u Registar kolektivnih ugovora, dana 1. februara 2021. godine.
PKU, koji su potpisali predsednik tog sindikata i Unije poslodavaca, Dragiša Golubović i Miloš Nenezić, jeste jedan od retkih ugovora u realnom sektoru, koji već šestu godinu uređuje međusobna prava i obaveze poslodavaca i estradno muzičkih umetnika i izvođača.
Ovim ugovorom utvrđuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada, odnosno radnog angažovanja lica koja obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture: izvođenje narodne, zabavne, džez, pop i rok muzike, folklornih i drugih igračkih programa, odnosno ostalih muzičkih, govornih i scenskih izvođenja kulturnih programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj delatnosti i poslodavaca u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu.
Sastavni deo PKU-a je i tipski ugovor o izvođačkom radu, koji potpisuju izvođač i poslodavac i koji detaljno reguliše njihove međusobne obaveze i prava.

Svim udruženjima i agencijama članicama SEMUS i SSEUS

26. januar 2021.

Poštovani,
Obaveštavamo vas da su se na društvenim mrežama pojavile lažne informacije u pogledu visine i načina produženja uverenja i potvrda (tzv. licenci) za 2021. godinu.
Za potpunu informaciju o svim detaljima možete se obratiti SEMUS-u, kontakt osoba Srđan Starčević, tel. 011-3239-260, e-adresa: semusbg@yahoo.com.
Molimo vas da s ovom informacijom upoznate članove vašeg udruženja.
S poštovanjem,
Predsednik
Dragiša Golubović

Ovo obaveštenje je objavljeno na zvaničnoj internet strani SEMUS-a i Samostalnog sindikata estradnih umetnika Srbije.

Sindikat estrade obeležio tri decenije postojanja

16. septembar 2020.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije obeležio je juče, prigodnom manifestacijom u zemunskom restoranu „Stara kapetanija“, tri decenije od osnivanja tog sindikata.
Predsednik sindikata Dragiša Golubović je podsetio na te daleke godine i aktivnosti kojim su estradni umetnici, muzičari i izvođači osnovali svoju prvu interesnu organizaciju u Srbiji i ušli u porodicu tadašnjeg Saveza sindikata. Danas je samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije izrastao u respektabilnu i jedinu reprezentativnu sindikalnu organizaciju u ovoj delatnosti i potpisnik je Posebnog kolektivnog ugovora koji ima prošireno dejstvo, rekao je Golubović.
Svečanosti su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu rada, Bojana Stanić, direktor Inspektorata rada, Stevan Đurović, sekretar Ministarstva kulture, Igor Jovičić i direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.
U muzičkom programu učestvovali su doajeni muzičke umetnosti, Ljubiša Pavković, Gordana Lazarević, Zoran Vlajić, Snežana Babić - Sneki, Rade Jorović, Dragiša Golubović - Golub, Goran Šepa - Gale Kerber , Maja Marijana, Andrija Bajić, Svetlana Tomić, Acko Nezirović, Mina Kostić i Ivana Elektra.

Izabrane kompozicijeza Sabor 2020.

21. septembar 2020.

Odlukom Žirija na Saboru narodne muzike Srbije biće izvedene sledeće numere:

 1. Mesec me je izdao
  Kompozitor: Milenko Božić
 2. Da te nije kafano
  Kompozitor: Ferid Avdić
 3. Zora zori mene majka budi
  Kompozitor: Beki Bekić
 4. Ljubav budi mi
  Kompozitor: Žarko Popović
 5. Varka
  Kompozitor: Zoran Starčević
 6. Nije moje ime Jelena
  Kompozitor: Bora Vasić
 7. Zamrzla se Morava pa ćuti
  Kompozitor: Rade Vučković
 8. U zavičaju živeti je slatko
  Kompozitor: Nedeljko Bilkić
 9. Uživam sa tobom
  Kompozitor: Zoran Matić
 10. Zavet u amanet
  Kompozitor: Dragan Šainović- Šaja
 11. Kako mi je niko ne zna
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
 12. Ne verujem njoj
  Kompozitor: Joca Savić
 13. Dobri ljudi
  Kompozitor: Mirko Šenkovski Geronimo
 14. Šta je život
  Kompozitor: Snežana Smiljković
 15. Rođena da tebi pripadam
  Kompozitor: Vladimir Stajić
 16. Bol bolujem
  Kompozitor: Perica Vasić
 17. Tebe volim tebe želim
  Kompozitor: Ilić Brana
 18. Društvo, žene i kafane
  Kompozitor: Mile Pastar
 19. Tajna ljubav
  Kompozitor: Andrej Jakšić
 20. To je ljubav prava
  Kompozitor: Mikica Gačić
 21. Stih po stih
  Kompozitor: Boris Nikolić
 22. Da nam rodi Pomoravlje
  Kompozitor: Dragan D. Nikolić
 23. Lepa vlajna
  Kompozitori: Dragana Marinović Simionović i Krsta Stanković Nenjulović
 24. Tamo
  Kompozitor: Saša Jocić
 25. Bijele rukavice
  Kompozitor: Teufik Tufo Veletanlić
 26. Ljubav iz mog kraja
  Kompozitor: Ljubiša Kovačević
 27. Hej lađaru drugaru
  Kompozitor: Mića Živojinović
 28. O tebi niko još pevao nije
  Kompozitor: Bobo Vučur
 29. Volim opasno
  Kompozitor: Đorđe Čavić
 30. Moje suze lede kišu
  Kompozitor: Miloš Matejić
 31. Rame uz rame
  Kompozitor: Slavko Stefanović Slavkoni
 32. Filigran
  Kompozitor: Slavko Stefanović Slavkoni
 33. Bol
  Kompozitor: Dejan Nedić
 34. Ona mi se udaje
  Kompozitor: Biljana Obradović Bixy
 35. Ej Neno Neno
  Kompozitor: Miki Dudić
 36. Moja želja
  Kompozitor: Perica Miletić
 37. Godine se nižu
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 38. Dobro došao
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 39. Nek ti život bude pesma
  Kompozitor: Milisav Antonić
 40. Rođendan
  Kompozitor: Ivana Elektra
 41. Opet bih te milovala
  Kompozitor: Vlada Panović
 42. Hej ljubavi
  Kompozitor: Vlada Panović
 43. Tuga za oboje
  Kompozitor: Neša Pećanac
 44. Život boema
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 45. Glavobolja
  Kompozitor: Zoran Vlajić
 46. Duše nemam
  Kompozitor: Miša Mijatović
 47. Ludi snovi
  Kompozitor: Miša Mijatović
 48. Usne pune otrova
  Kompozitor: Nemanja Milivojević
 49. Ne brini se
  Kompozitor: Dragan Aleksandrić
 50. Voleo si i ti mene
  Kompozitor: Dragan Aleksandrić
 51. Noćobdija
  Kompozitor: Dragan Aleksandrić
 52. Tužna je svaka zora bez nas
  Kompozitor: Šaban Šaulić
 53. Još od lane brojim dane
  Kompozitor: Borko Radivojević
 54. Šta bih ja da mi pesme nije
  Kompozitor: Dragan Jovanović Žoma
 55. Nema tebe nema pesme
  Kompozitor: Dragan Jovanović Žoma
 56. Gde je sunce
  Kompozitor: Verica Šerifović
 57. Prokletije
  Kompozitor: Aleksandar Kovačević
 58. Razvedena
  Kompozitor: Hasan Dudić
 59. Dođi sine da te majka vidi
  Kompozitor: Miljko Vitezović
 60. Maj
  Kompozitor: Saša Nikolić
 61. Pevaj mi dok ti sviram
  Kompozitor: Ivan Stevanović
 62. Moram biti jedina
  Kompozitor: Zoran Starčević
 63. Čubura
  Kompozitor: Peđa Vlačić
 64. Rastanak
  Kompozitor: Biljana Obradović Bixy

Jadranki Barjaktarović uskraćeno gostoprimstvo

11. septembar 2020.

U svetlu najnovijih događaja vezano za nacionalistički ispad pevačice Jadranke Barjaktarović, Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije doneo je odluku da uskrati gostoprimstvo pevačici na Saboru narodne muzike Srbije planiranom za ovu jesen, kao i na svim drugim manifestacijama koje ćemo u budućnosti organizovati.
Šokirani smo mržnjom i nepoštovanjem koje je Barjaktarovićeva pokazala prema zemlji u kojoj je započela karijeru i u kojoj je uvek bila dočekana kao rado viđen gost. Nakon što je prošle godine učestvovala na drugom Saboru narodne muzike Srbije u želji da pružimo šansu pevačima iz regiona, planirano je i njeno pojavljivanje na ovogodišnjoj manifestaciji, ali je ona svojim neprimerenim ponašanjem samu sebe izbacila iz konkurencije.
Nadamo se da će ovoj pevačici biti nauk iz pristojnosti za ubuduće, ali i opomena svima onima koji se bave umetnošću da je takvo ponašanje nedopustivo i da neće biti tolerisano, barem kada je SEMUS u pitanju, a raduje nas što vidimo da isto mišljenje dele i vlasnici i urednici eletronskih medija u Srbiji.
Predsednik
Dragiša Golubović

Apel resornom ministru

3. avgust 2020.

Vlada Republike Srbije
UPRAVA ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE
Ministarstvo kulture i informisanja
Ministar, g-din Vladan Vukosavljević

Poštovani Ministre,
molim Vas da urgirate kod ministra finansija, gospodina Siniše Malog, da u paketu mera za finansijsku pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledica krize usled epidemije Kovid 19, uvrsti i SAMOSTALNE ESTRADNE UMETNIKE I ESTRADNO-MUZIČKE IZVOĐAČE I SARADNIKE.
Pozdravljamo nameru Vlade Republike Srbije da država usvoji drugi paket mera i pomogne građanima i privredi Srbije.
Takođe, još jednom Vam se zahvaljujemo što su prvim paketom mera u vidu tri minimalne zarade bili obuhvaćeni i samostalni estradni umetnici, ali ujedno Vas podsećamo da tom pomoći nisu obuhvaćeni estradno-muzički izvođači i saradnici. Već smo Vas informisali da su estradno-muzički izvođači i saradnici, možda, u još težem materijalnom položaju od mnogih drugih kojima je pružena pomoć, jer sami uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje a ne ostvaruju nikakve prihode.
Imajući u vidu da će ovih dana Ministarstvo finansija i Vlada Srbije iz budžeta Republike Srbije opredeliti finansijska sredstva za drugi paket mera finansijske pomoći, molimo Vas da urgirate da tim paketom budu obuhvaćeni svi SAMOSTALNI UMETNICI I SAMOSTALNI ESTRADNO-MUZIČKI IZVOĐAČI I SARADNICI.
Uvereni da ćete Vi lično, Vaše Ministarstvo i Vlada Republike Srbije ovog puta uvrstiti u spisak korisnika finansijske pomoći naše članove, estradne umetnike, izvođače i saradnike i pomoći im da prevaziđu višemesečnu krizu nemogućnošću da nastupaju i ostvaruju prihode, srdačno Vas pozdravljamo i unapred Vam se zahvaljujemo.
Predsednik
Dragiša Golubović

PREUZMI:


Saopštenje za javnost

31. jul 2020.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije povodom informacija objavljenih u pojedinim pisanim i elektronskim medijima u poslednjih nekoliko dana u kojima su predstavnici estradno-muzičke delatnosti predstavljeni u negativnom kontekstu, zarad činjenica i objektivne informisanosti ukupne javnosti u Srbiji saopštava:

 1. Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije postoji već 30 godina i među njegovim članovima su mnoge najpoznatije estradne ličnosti koje su dobrovoljno odlučile da njihove profesionalne, ekonomske i druge interese štiti i unapređuje njihov sindikat koji uzvratno je i u obavezi da zaštiti istinu o njima, njihov integritet i ukupan društveni položaj.
 2. I ovih meseci kada čitav svet i naša zemlja trpi nesagledive posledice od udara Sou1s1a 19, Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije je svojim svakodnevnim angažmanom i aktivnostima uspeo da izdejstvuje od Vlade Republike Srbije da u okviru mera za pomoć privredi i građanima Srbije, pomoć dobiju SAMOSTALNI ESTRADNO- MUZIČKI UMETNICI kao pojedinci. I na to smo ponosni. Uporni smo i uvereni da ćemo u tome uspeti da pomoć dobiju i SAMOSTALNI ESTRADNO-MUZIČKI IZVOĐAČI I SARADNICI koji tu pomoć nisu dobili i nepravedno su skinuti sa spiska.
 3. Nikako ne treba u javnosti poistovećivati pomoć koju je država dala mikro, malim i srednjim preduzećima, odnosno zaposlenima u tim preduzećima, a vlasnici, suvlasnici ili menadžeri su ličnosti koje se bave estradom. Ako je država shodno kriterijumima koje je odredila, odobrila pomoć za zaposlene u tim preduzećima, neprihvatljivo je za naš Sindikat i njegove članove da zarad senzacionalizma, možda povećanja tiraža, da pojedini naši istaknuti članovi budu predstavljeni u negativnom kontekstu kao neko ko u ovim kriznim vremenima ne zaslužuju solidarnu pomoć. Zamenu teza koje pojedini urednici medija pokušavaju da proture u javnost i moralno diskredituju naše istaknute članove, za svaku je osudu, jer ne doprinosi objektivnom sagledavanju, s jedne strane, izuzetno teškog materijalnog i ekonomskog položaja u kome su se našli mnogi koji isključivo žive od svog rada, ali nisu u mogućnosti da zbog korone nastupaju i prihoduju, a s druge strane, samo iz razloga senzacionalizma osuđuju estradne zvezde što su iskoristile pomoć države za njihove zaposlene, iako su tu pomoć dobile na stotine hiljada preduzeća i preduzetnika i preko milion zaposlenih. Što ne pominju u negativnom kontekstu mnoge poslanike i političare koji takođe imaju preduzeća i dobili su pomoć za svoje zaposlene. Da li se boje ili su njihovi produženi pioni?
 4. Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije biće uvek na strani istine i pravde, biće uvek Sindikat koji će štititi prava i položaj svojih članova bez obzira da li su najpoznatije estradno ime ili, častan i dobar, a manje poznat izvođač i muzičar, boriće se za istinu o njima, ali i tretman i položaj koji imaju i ostali građani Srbije - nećemo da dozvolimo da zbog toga što se bavimo estradno-muzičkom delatnošću budemo izostavljeni sa spiska onih koji su realno ugroženi i kojima država i društvo ne treba da pomognu. Argumentovano smo tražili i tražimo da svi naši članovi u ovim kriznim vremenima dobiju pomoć kao i svi drugi. Mi nismo građani drugog reda, treba da bude svima jasno!

Predsednik
Dragiša Golubović

PREUZMI:

Golubović: U paket mera uvrstiti umetnike izvođače i saradnike

27. jul 2020.

Vlada Republike Srbije
Ministarstvo finansija
Ministar, g-din Siniša Mali

Poštovani Ministre,
molim Vas da urgentno, u paketu mera za finansijsku pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledica krize usled epidemije Kovid 19, uvrstite SAMOSTALNE ESTRADNE UMETNIKE I ESTRADNO-MUZIČKE IZVOĐAČE I SARADNIKE.
Pozdravljamo nameru Vlade Republike Srbije i Vas kao ministra finansija da država usvoji drugi paket mera i pomogne građanima i privredi Srbije.
Takođe, još jednom Vam se zahvaljujemo što su prvim paketom mera u vidu tri minimalne zarade bili obuhvaćeni i samostalni estradni umetnici, ali ujedno Vas podsećamo da tom pomoći nisu obuhvaćeni estradno-muzički izvođači i saradnici. U nekoliko dopisa i telefonskom razgovoru, koji smo vodili pre desetak dana, informisao sam Vas da su estradno-muzički izvođači i saradnici, možda, u još težem materijalnom položaju od mnogih drugih kojima je pružena pomoć, jer sami uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje, a ne ostvaruju nikakve prihode.
Imajući u vidu da će ovih dana Ministarstvo finansija i Vlada Srbije iz budžeta Republike Srbije opredeliti finansijska sredstva za drugi paket mera finansijske pomoći, molimo Vas: da tim paketom budu obuhvaćeni svi SAMOSTALNI UMETNICI I SAMOSTALNI ESTRADNO-MUZIČKI IZVOĐAČI I SARADNICI.
Uvereni da ćete Vi lično, Vaše Ministarstvo i Vlada Republike Orbije ovog puta uvrstiti u spisak korisnika finansijske pomoći naše članove, estradne umetnike, izvođače i saradnike i pomoći im da prevaziđu višemesečnu krizu nemogućnošću da nastupaju i ostvaruju prihode, srdačno Vas pozdravljamo i u napred Vam se zahvaljujemo.

Predsednik
Dragiša Golubović

PREUZMI:


Zasad bez pomoći za izvođače i saradnike

20. jul 2020.

Predsednika Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragišu Golubovića u telefonskom razgovoru ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali je informisao da ovog trenutrka Vlada Republike Srbije nije u mogućnosti da pruži finansijsku pomoć samostalnim estradno-muzičkim izvođačima i saradnicima.
Međutim, po konstituisanju nove Vlade Republike Srbije i kroz rebalans budžeta za 2020 godinu u Skupštini Republike Srbije koji treba da bude na jesen, postoji mogućnost da se predvidi pomoć za samostalne estradno-muzičke izvođače i saradnike, rekao je ministar Siniša Mali našem predsedniku.
Očekujemo da će nova Vlada Republike Srbije biti ubrzo konstituisana i da će Skupštini Srbije predložiti rebalans budžeta koji bi sadržao finansijska sredstva i za pomoć samostalnim estradno-muzičkim izvođačima i saradnicima.
Sindikat će svakako pomno pratiti i reagovati na aktivnosti u Vladi i Skupštini Srbije ovim povodom i pravovremeno će informisati članstvo saopštenjima na sajtu i u javnim medijima.

SSSS apelovao na Vladu da pomogne i
samostalnim estradno-muzičkim izvođačima

26. jun 2020.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović uputio je u petak, 26. juna, dopis ministru finansija Siniši Malom u kojem apeluje da država pruži pomoć i samostalnim estradno-muzičkim izvođačima, koji takođe plaćaju porez za obavljanje svoje delatnosti, a država ih nije obuhvatila svojim programom pomoći:
U skladu sa juče vođenim razgovorima kada je iskazana potreba da se pruže određena pojašnjenja povodom zahteva da se isplati finansijska pomoć određenoj grupi samostalnih umetnika obaveštavamo Vas o argumentima koji po našem mišljenju opravdavaju naše zahteve i čine ih osnovanim.
U vezi nedoumice o tome da li se i na koji način može finansijski pomoći "Samostalnim estradno-muzičkim izvođačima i saradnicima, odnosno stručnjacima u kulturi", a sve u skladu sa uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti KOVID-19 (u daljem tekstu: uredba), ukazujemo na sledeće.
Država je primenom pomenute uredbe isplatila odgovarajuća novčana sredstva licima koja su "Samostalni umetnici", dok to nije učinila licima koja su navedeno "Samostalni estradno-muzički izvođači...". Razlika između lica koja pripadaju navedenim grupama jeste u tome, što u prvom slučaju lokalna samouprava uplaćuje u njihovo ime i za njihov račun doprinose, dok u drugom slučaju to čine sama ta lica prema poreskim rešenjima. Zajedničko za obe grupe lica jeste da i jedni i drugi obavljaju posao kao jedino zanimanje i da im je to jedini izvor egzistencije.
Iz napred navedenog se može zaključiti. da je grupa lica u vezi kojih intervenišemo u težem materijalnom položaju od grupe lica kojima je pružena materijalna pomoć. Naime, oni moraju zaraditi i za poreze i doprinose.
Shodno napred navedenom, apelujemo da se i ovoj grupi lica (ima ih oko 1.000 organizovanih u nekoliko reprezentativnih umetničkih udruženja) materijalno pomogne tako što će udruženja koja ih okupljaju dostaviti spiskove tih lica, a isplata vršiti namenski preko tih udruženja. Ako je prva grupa mogla biti upodobljena članu 9. Uredbe i dobiti materijalnu pomoć smatramo da bi neisplaćivanje materijalne pomoći ovoj drugoj grupi lica bila jedna vrsta diskriminacije i to, prema onim licima koja su u težem položaju od onih kojima je već pružena pomoć. A da ponovimo i jednim i drugima to je jedino zanimanje. Verujemo da će ova nepravda biti ispravljena.
S poštovanjem,
PREDSEDNIK
Ljubisav Orbović

PREUZMI:


Sindikat estrade obeležio godišnjicu proširenog dejstva PKU

19. jun 2020.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Unija poslodavaca Srbije i Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije organizovali su, 18. juna u Beogradu, svečanost povodom godišnjice Odluke o proširenom dejstvu granskog kolektivnog ugovora.
I ovaj, sad već tradicionalni susret, održan je u zemunskom restoranu "Stara kapetanija", uz prigodan estradno-muzički program, u kojem su učestvovali naši poznati pevači i izvođači narodne muzike.
Domaćin skupa Dragiša Golubović je pozdravio goste, među kojima su bili predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, državni sekretar u Ministarstvu rada Bojana Stanić, direktor Inspektorata rada Stevan Đurović i Zoran Lazić, sekretar Ministarstva odbane.
Ljubisav Orbović je izrazio divljenje Sindikatu estradnih umetnika i Savezu estradno-muzičkih umetnika, jer su u svom esnafu uspeli da se ujedine, artikulišu zahteve i istraju u njima.
"Vi ste jedini od grana koji ste uspeli da sa Unijom poslodavaca potpišete granski kolektivni ugovor i da dobijete prošireno dejstvo", istakao je Orbović.

Golubović i dalje predsednik Sindikata

12. jun 2020.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije je na Četvrtom kongresu, održanom 10. juna u Beogradu, potvrdio poverenje dosadašnjem predsedniku i na ovu funkciju tajnim glasanjem jednoglasno ponovo izabrao Dragišu Golubovića.
On je izabran je za mandatni period 2020-2025. sa 65 glasova delegata iz svih krajeva zemlje.
- Mnogo posla je iza nas, ali nas očekuje i velika borba za ostvarivanje prava i poboljšanje uslova rada i života estradno-muzičkih izvođača. Tu, pre svega, podrazumevam korišćenje tipskog ugovora prilikom angažovanja izvođača za nastupe, što štiti njihova prava, ali i donosi novac u budžet – rekao je Golubović tom prilikom.
On je posebno naglasio da su samostalni estradno-muzički izvođači i umetnici bili izostavljeni sa spiska za pomoć Vlade Srbije tokom pandemije, kao i da očekuje da pregovori, koji su u toku, urode plodom i otklone načinjenu nepravdu. Po Golubovićevim rečima "ovo su samo neki od izazova...". - Ispred nas je još mnogo zadataka, ali se nadam da ću uz vašu podršku moći da im odgovorim - završio je Golubović.
Kongresu su, pored delegata, prisustvovali i predstavnici Vlade, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Unije poslodavaca Srbije, kao i brojne druge zvanice.

PREUZMI:


Svim udruženjima u okviru Koordinacionog odbora

27. maj 2020.

Poštovane kolege,
Obaveštavamo vas da je do izvesnog zastoja u uplati pomoći sallostalnim umetnicima, po Odluci Vlade Republike Srbije od 07. maja 2020, došlo zbog složenosti administrativne procedure. Naime, u ovu akciju uključeni su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo kulture i informisanja i lokalne samouprave - njih četrdesetak. Podsećamo da je Vlada RS donela odluku da pomoć iznosi 90.000 dinara u neto iznosu.
U okolnostima odluke Vlade RS o pomoći samostalnim umetnicima došlo je, u javnosti i u medijima, i do izvesnog broja nepreciznih tumačenja te odluke, i statusa umetnika uopšte, do relativizacija i do nezasnovanih, voluntarističkih komentara. Iz tog razloga čini se korisnim uputiti se u definicije koje je Duško Paunković, potpredsednik KO, jasno i detaljno izneo u tekstu koji je juče postavljen na portal Nova (baš tamo iz razloga jer su na tom portalu iznošena neka tumačenja umetničkih statusa bez pravnih osnova i bez razumevanja zakonskih odrednica). Takođe vas upućujemo i na snimak gostovanja predsednika i potpredsednika KO na TV N1 u nedelju 24. maja,
opet po našem zahtevu za demantovanjem izvesnih netačnosti prethodno tamo iznetih. Predlažemo upravama svih udruženja iz KO da ovaj radni dopis distribuiraju mejlom svojim članovima, prevashodno samostalnim umetnicima, ali i ostalima, kako bi makar jedan deo trenutnih pitanja bio manje nejasan.
Bojan Kovačević
Predsednik Koordinacionog odbora

PREUZMI ORIGINAL OBAVEŠTENJA:


Dopis ministru Đorđeviću za urgenciju

26. maj 2020.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje,
boračka i socijalna pitanja
Ministar
Gospodin Zoran Đorđević

Poštovani Ministre,
Želimo da se Vama i Vašem ministarstvu, kao delu Vlade Republike Srbije, zahvalimo na odluci da se pomogne samostalnim estradnim umetnicima, ali ujedno i na predusetljivosti i spremnosti da urgentno pomognete članovima našeg Sindikata koji nisu obuhvaćeni finansijskom pomoći, a koju je Vlada Republike Srbije opredelila u okviru mera za pomoć građanima i privredi Srbije u uslovima epidemije korona virusom.
Naime, mi smo u inicijativi koju smo Vam uputili 30. marta, zatražili da pored samostalnih estradnih umetnika, finansijsku pomoć opredelite i za samostalne estradno-muzičke izvođače i saradnike, odnosno stručnjake u kulturi, koji su izuzeti sa spiska za pomoć, a naši su članovi. U okviru naše organizacije mi zastupamo 34 udruženja na teritoriji cele Srbije, i u okviru njih imamo blizu 500 članova koji imaju status samostalnog estradno-muzičkog izvođača i saradnika, odnosno stručnjaka u kulturi. Najveći broj članova imamo u tri beogradska udruženja. Svi oni su prijavljeni u centralni registar za obavezno socijalno osiguranje i samostalno uplaćuju doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, na osnovu rešenja poreske uprave.
Poštovani Ministre,
Molimo Vas da se urgentno založite da i samostalni estradno-muzički izvođači i saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi dobiju finansijsku pomoć kao i ostali samostalci, ne samo zato što su izuzeti sa spiska, već pre svega zato što su u izuzetno teškom materijalnom položaju, jer su bili sprečeni da tokom vanrednog stanja, a sigurno još jedan period ubuduće, nastupaju u ugostiteljskim objektima, hotelima i restoranima, te niti su mogli niti će moći u bliskoj budućnosti da ostvaruju ikakav prihod.
Uvereni da ćete u okviru svoje nadležnosti učiniti sve da finansijska pomoć stigne i ostalim samostalnim estradno-muzičkim izvođačima i saradnicima, odnosno stručnjacima u kulturi, mi Vam unapred zahvaljujemo.
Srdačan pozdrav,
Predsednik
Dragiša Golubović

PREUZMI ORIGINAL DOKUMENTA:


Veliko priznanje Sindikatu

15. maj 2020.

Pri poreskoj kontroli jedino validan TIPSKI UGOVOR O IZVOĐAČKOM RADU (DELU)
Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije dobio je od Ministarstva finansija pozitivno mišljenje o tretmanu tipskog Ugovora o izvođačkom radu (delu) iz Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Ovim mišljenjem, Ministarstvo finansija je potvrdilo da je samo tipski Ugovor o izvođačkom radu (delu) koji je sastavni deo PKU jedino pravno validan ugovor obavezujući za sve poslodavce i izvođače estradno-muzičkih programa na teritoriji Republike Srbije.
Ovo je veliko priznanje Samostalnom sindikatu estradnih umetnika, svakako i Uniji poslodavaca Srbije u višegodišnjim naporima i aktivnostima da se striktno primenjuje Poseban kolektivni ugovor, jer je navedenim mišljenjem Ministarstvo finansija potvrdilo da je jedino tipski Ugovor o izvođačkom radu (delu) iz Posebnog kolektivnog ugovora merodavan prilikkom kontrole poreskih inspektora u primeni člana 108a Zakona o porezu na dohodak građana.
Citiramo deo mišljenja Ministarstva finansija:
"Prema tome, isplatilac prihoda po osnovu estradnih programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa saglasno članu 108a Zakona o porezu na dohodak građana, dužan je da sa interpretatorom i drugim angažovanim licima na izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike ili drugog zabavnog programa zaključi ugovor po propisima.
Odlukom Vlade Republike Srbije od 10. maja 2018. godine utvrđeno je da se Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, a time i tipski Ugovor o izvođačkom radu (delu) kao njegov sastavni deo, odnosi na sve poslodavce u republici Srbiji i na sve izvođače estradnih programa u ugostiteljstvu i ima obavezujuću snagu za sve poslodavce i izvođače."
Ministarstvo finansija je u davanju navedenog mišljenja konsultovalo Ministarstvo kulture koje je, takođe, bilo stava i mišljenja da je tipski Ugovor o izvođačkom radu (delu) pravno validan i obavezujući za sve poslodavce u Srbiji.

Pomoć izvođačima, saradnicima i stručnjacima

15. maj 2020.

Vlada Republike Srbije
Predsednica Vlade,
Gospođa Ana Brnabić

Poštovana,
Pre svega želimo da Vam se zahvalimo što je Vlada Republike Srbije, nakon naše inicijative i pisma koje smo Vam uputili 30. Marta, donela Odluku da se pomogne Samostalnim estradnim umetnicima. Ta Odluka je među ovim našim članovima sa zadovoljstvom prihvaćena, jer su i oni obuhvaćeni finansijskom podrškom u okviru mera za pomoć građanima i privredi Srbije u uslovima epidemije koronavirusom.
Imajući u vidu, da pored Samostalnih estradnih umetnika, mi zastupamo i Samostalne estradno-muzičke izvođače i saradnike, odnosno stručnjake u kulturi, od kojih ovih dana trpimo bezrazložne pritiske, čak i pretnje, molimo Vas da što hitnije finansijsku pomoć opredelite i za njih, jer su izuzeti sa spiska za pomoć. Moramo da naglasimo da su ovi članovi, kao i Samostalni estradni umetnici, takođe, a sigurno još jedan period ubuduće, nastupaju u ugostiteljskim objektima, hotelima i restoranima, te niti su mogli niti će moći da ostvaruju ikakav prihod.
Uvereni da ćete u okviru svoje nadležnosti učiniti sve da finansijaka pomoć stigne i ostalim Samostalnim estradno-muzičkim izvođačima i saradnicima, odnosno stručnjacima u kulturi, želimo da Vam ukažemo da su oni redovno uplaćivali doprinose za PIO, na osnovu rešenja Poreske uprave. Ukoliko je moguće, molimo Vas da u okviru pomoći, osim finansijske u visini minimalne zarade, sagledate i mogućnost prolongiranja plaćanja doprinosa za drugi kvartal 2020. Godine ovim kategorijama samostalaca, kao što je učinjeno prema zaposlenima u privrednim subjektima.
Srdačan pozdrav,

PREDSEDNIK
Dragiša Golubović
PREUZMI:


Obaveštenje

11. maj 2020.

samostalnim estradno-muzičkim umetnicima i izvođačima

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije i reprezentativno udruženje u kulturi Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), su dana 30. marta 2020. godine, uputili dopis Vladi Republike Srbije, Ministarstvu kulture, Ministarstvu finansija i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, sa predlogom da se samostalnim umetnicima kojima gradovi plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, kao i samostalnim stručnjacima u kulturi, samostalnim izvođačima muzičkih i scenskih programa i samostalnim umetnicima u kulturi, a koji uplaćuju doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu obavljanja umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture iz svojih neto honorara, pruži finansijska podrška u visini minimalne zarade dok traje vanredno stanje, što bi omogućilo nužnu egzistenciju njima i njihovim porodicama.
Vlada Republike Srbije je po ovom dopisu, na svojoj sednici održanoj 7. maja 2020. godine, za sada, donela Odluku o davanju bespovratne pomoći od po 90.000,00 dinara (minimalne mesečne zarade od 30.000,00 dinara za mart, april i maj), samo za samostalne umetnike (kojima je SEMUS utvrdio status samostalnog umetnika u kulturi) i kojima lokalne samouprave plaćaju doprinose za socijalno osiguranje.
Ukoliko Vlada Republike Srbije donese novu Odluku i za ostala lica navedena u dopisu, Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije i reprezentativo udruženje u kulturi Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije će na svojim sajtovima objaviti informacije o tome.
NAPOMENA: Za sve bliže informacije obratite se vašim matičnim udruženjima i agencijama koje imaju podružnice Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, a preko kojih podnose Zahteve za izdavanje Potvrda Sindikata za lica koja dopunski obavljaju estradno-muzičku delatnost u kulturi.
Samostalni sindikat estradnihumetnika i izvođača Srbije i
Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS)

Najveći teret podneće kojima je i dosad bilo najteže

8. maj 2020.

Kraj krize koju je izazvala epidemija virusa korona ne nazire se, samim tim i njene posledice, ali ono što je u Srbiji mesec i po dana po uvođenju vanrednog stanja evidentno, jeste da će one biti ogromne, naročito u pojedinim sektorima poput usluga, turizma ili ugostiteljstva.
Veliki broj malih radnji verovatno se nikada neće oporaviti, a desetine hiljada radnih mesta već sada je izgubljeno.
Oni koji radna mesta nisu izgubili suočeni su, ili će tek biti, sa manjim platama, negde primorani da koriste godišnje odmore ili plaćena i neplaćena odsustva, a nezaposlenost u Srbiji će i narednih meseci da raste. Prema procenama MMF-a, ona bi naredne godine mogla da bude više od 13 odsto, što je skok u odnosu na period od pre krize, kada se baratalo sa nekih 10 odsto.
Trećina zaposlenih u našoj zemlji, pokazalo je nedavno istraživanje Infostuda, morala je u vanrednom stanju da uzme godišnji odmor, bolovanje, plaćeno ili neplaćeno odsustvo, a 12 odsto radnika ostalo je bez posla zbog epidemije korona virusa. Gotovo polovina od onih koji su posao izgubili kao razlog tome navela je to što se firma privremeno zatvorila, dok je više od trećine njih reklo da je to zbog smanjenog obima posla. Više od trećine radnika u Srbiji je trenutno zabrinuto da bi mogli da izgube posao.
Zato će ovaj Praznik rada, smatra predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković, biti kao nijedan drugi.
– Obično se pisalo i pričalo o urancima i roštiljijadi ili protestnoj šetnji, a očito da ove godine nema ni jednog ni drugog, kaže Stojiljković za Danas.
Mere države, pre svih ona da se malim i srednjim preduzećima uplati po tri minimalca je, ističe on, sa dobrim okvirom, ali nedovoljno preciznim selektivnim i kontrolisanim ciljem.
– Mere daju efekte, jer se val otpuštanja ljudi zaustavio, broj je zvanično 10.000 do 15.000 ljudi koji su ostali bez posla, u stvarnosti je nekoliko puta više, plus samozaposleni i oni koji rade u sivoj ekonomiji. Zato bi ta mera trebalo da traje duže, još tri meseca, pa i dugoročnije, do kraja godine, ističe Stojiljković.
On napominje da ta mera mora da bude selektivna, odnosno da mora da se pomogne onim sektorima koji su najviše ugroženi.
– Neselektivna je mera ako svima date, a to podrazumeva i one kojima prihod ne pada ili pada manje od 10 odsto. Mora pomoć da se usmeri na one sektore i grane koji će biti natprosečno pogođene, a očito je da će to biti pored usluga i hotelijerstvo, turizam i sve što je vezano za povremenu potrošnju, napominje naš sagovornik.
Za sindikate je, kako kaže, bitno da se očuvaju radna mesta, ali ga plaši to što se širi pravilo da treba biti srećan što imaš kakav-takav posao i prihode. Sada mu prošlogodišnji prvomajski zahtevi sindikata, ističe on, poput dostojanstvenog rada i zarada od kojih može da se živi, deluju romantično. Ono što nas čeka, napominje, jeste manje investicija, manje doznaka, povratak 200.000 ljudi koji su izgubili posao na Zapadu.
Ni potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković ne može da proceni do kojih će sve posledica po zaposlene dovesti epidemija korona virusa, ali iz iskustva tranzicionog perioda i nekih drugih kriznih situacija, najveći teret podneće oni koji su do pojave epidemije bili u statusu rada na privremenim i povremenim poslovima.
– To su oni kojima ističu ugovori na određeno vreme, rada preko agencija za zapošljavanje, ali opasnost je velika i po zaposlene koji rade u onim sektorima koji su doživeli najveće udarce i koji praktično nisu funkcionisali niti će u dogledno vreme dostići onaj obim poslovnog angažmana koji su imali do početka epidemije, ističe Vuković.
Hotelijerstvo, ugostiteljstvo, turizam, drumski saobraćaj i avio saobraćaj, napominje on, drže "primat" u udarcima koje doživljavaju od najave epidemije.
– Pogođeni su i mnogi oni koji samostalno privređuju i mislim da se nepravedno izostavljaju sa spiska gubitnika zbog korona virusa, od poljoprivrednika koji ne mogu da plasiraju svoje proizvode, do estradno-umetničkih izvođača koji isključivo nastupaju u ugostiteljskim objektima i nemaju gde drugo da ostvare prihode, ističe naš sagovornik.
Vuković kaže i da niko ne zna koliko je ljudi do sada ostalo bez posla i da je nesaglediv broj onih koji će izgubiti radno mesto, posebno po protoku perioda od tri meseca, koliko će država pomagati malim i srednjim preduzećima i koja ukoliko ne bude nove državne pomoći neće imati ograničenja u otpuštanju radnika.
– Želim da verujem, mada mi iskustvo govori drugačije, da poslodavci neće čim kriza započne kao prvoj meri pribegavati raskidima ugovora o radu s radnicima, a potom da ih angažuju na crno, naglašava Vuković.
Na pitanje u kolikoj meri su od pomoći bile ili će biti mere države, naročito uplata tri minimalca za svakog radnika, Vuković kaže da u trenutku dok odgovara na ovo niko još tu pomoć nije dobio, iako ne sumnja da će mnogi koji su se prijavili i dobiti pomoć u visini minimalne zarade za svakog svog radnika.
– Generalno ovu meru države doživljavam, u uslovima opasnosti po život i zdravlje stanovništva, otežanih, ponekad i sprečenih uslova za slobodan protok ljudi, roba i usluga, kao povraćaj novca onima koji godinama pune državni budžet, zaposlenima i privredi, ističe Vuković i kaže da oni koji shodno ustavnim ovlašćenjima imaju ulogu da trenutno raspolažu i distribuiraju novac građana i privrede, ne bi uopšte, a posebno u ovim uslovima trebalo da prave "predstavu" jer radnicima i privredi daju samo ono što su od njih već ranije dobili.
Prema podacima PKS, gotovo 80 odsto firmi tokom krize beleži pad prihoda. Počevši od turističkog sektora koji je štetu veću od milijardu evra, preko jednog od najboljih sektora IT, gde većina startapova ima pad prodaje i do 60 odsto, kriza je zakucala na svačija vrata. Er Srbija beleži gubitak od 35 miliona evra, a neke kompanije su svoje gubitke, poput Gorenja, saopštile u broju izgubljenih radnih mesta. Upravo će to, smatra Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, uz smanjenje zarada biti jedna od najvećih posledica ove krize.
– Pad tražnje tokom leta dovešće do smanjenja zarada u privatnim kompanijama, jer sve koje ne budu imale dovoljno tražnje neće otpuštati ljude, ali će smanjiti plate. Prihodi će biti znatno manji i svi troškovi će morati da se režu. To je prva posledica, ističe Rajić. Tamo gde pad tražnje, kako kaže, bude od 25 do 30 odsto, te firme biće u crvenoj zoni i najverovatnije će morati da otpuštaju radnike. Ako pad bude manji od 20 odsto, firme će gledati da racionalizacijom smanje troškove. Rajić napominje da će na desetine hiljada ljudi u uslužnom sektoru ostati bez posla i da se kriza neće završiti za nekoliko meseci.
– Svuda u svetu je pad tražnje, pad porudžbina i kada uračunate da ni turistička industrija, ni industrije zabave, sporta, automobila, velikih mašina ne rade logično je da će se sve manje kupovati, samim tim i manja je potreba za pratećim uslugama, naglašava Rajić.
Oporavak privrede zavisiće od epidemiološke situacije, a on podseća da su u Nemačkoj urađene studije koje predviđaju još četiri do šest novih talasa epidemije. Ono što je, kako kaže, problem kod nas što još ne znamo kako ćemo se suočiti sa dugoročnim efektima krize.
evropske zemlje već imaju plan da se, napominje on, okrenu lokalnom tržištu. Koliko ćemo radnih mesta sačuvati zavisi, kako kaže, i od toga koliko je naša ekonomija u stanju da bude samoodrživa, da što manje uvozi i što više proizvodi ovde.
– Nama opasnost preti od smanjenja zarada i ostajanja bez posla. U krizi 2008, odnosno u tih nekoliko godina od 2009. do 2012. bez posla je ostalo nekih 180.000 ljudi, a 55.000 preduzeća je zatvoreno. Šta će se sada desiti? Nestaće veliki broj malih firmi koje imaju jednog do pet zaposlenih, naročito u uslužnom sektoru, napominje Rajić.
Posle prvog talasa krize ide drugi u kom nas čeka pad tražnje, a posle toga i treći u kom će, tvrdi Rajić, doći do prelivanja svega toga na zarade. Za Srbiju bi, smatra on, bilo najbolje rešenje da se porezi i doprinosi na zarade smanje na evropski prosek od 35 do 40 odsto, i da postoji reforma fiskalnih nameta i da bismo tek sa tim lakše prošli kroz krizu nego neke druge zemlje. Stabilizaciju očekuje tek u drugoj polovini naredne godine.
Nedovoljna pomoć za najugroženije
Duško Vuković kaže da su sa spiska direktne pomoći izostavljeni neki slojevi građana koji trenutno nisu u mogućnosti da ostvaruju prihode, zatim oni koji su ostali bez posla, jer su nadoknade preko službe za zapošljavanje male, što je značajan broj ljudi.
– I ova situacija je pokazala da, i kada su ugroženi slobodno mogu da kažem nacionalni interes, jer od zdravlja i zaštite života stanovništva nema značajnijeg državnog pitanja, politička elita želi da ima jedina ekskluzivitet u donošenju ekonomskih i socijalnih politika, iako bi te politike u redovnim a posebno u vanrednim uslovima trebalo da budu proizvod konsenzusa socijalnih partnera i sveta politike, ističe Duško Vuković. U ovom sindikatu, kako kaže, imaju znanja da daju argumentovane i konstruktivne predloge, ali je skeptičan da će te predloge uvažiti svet polItike i krupnog kapitala.
Šanse za oporavak
– Ukoliko kriza ograničeno bude trajala, tu šanse za oporavak ima krajem ove i početkom naredne godine i onda od tog udarca koliko god bolan bio ima oporavka. Ukoliko, međutim, dođe do recesije, onda ćemo imati problem, ističe Stojiljković i kaže da ne zna kako ćemo na jesen prinuditi nekog ko ima turističku agenciju da ne pošalje ljude na neplaćeno odsustvo ili ih otpusti ako država ne bude spremna da interveniše, i to ne samo da odlaže već i da otpiše deo obaveza.
Prepolovljeni eksterni prihodi
– Imaćemo smanjen prihod od turizma, manje direktne strane investicije, one ove godine neće biti ni polovina, ni trećina kao prethodnih godina. Imaćemo prepolovljen broj doznaka iz inostranstva jer se jedan deo tih ljudi vratio, a oni koji rade tamo neće biti u mogućnosti da šalju onoliko koliko su slali ranije, napominje Dragoljub Rajić.
Izvor: Danas 4. maj 2020.

Pomoć će dobiti oni nemaju prihode

24. april 2020.

U dnevnom listu "Kurir" je 23. aprila objavljen tekst, koji potvrđuje napore Sindikata estrade da zaposleni u našoj delatnosti u vreme vanrednog stanja ne budu izuzeti od pomoći države, s obzirom na to da su, poput ostalih, sprečeni da rade.
Dragiša Golubović, predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, još 30. marta uputio je zahtev Vladi Srbiji, Ministarstvu kulture, Ministarstvu rada i Ministarstvu finansija, tražeći pomoć za kolege koji su onemogućeni da rade tokom vanrednog stanja.
- Ovo se ponajviše odnosi na umetnike i kulturne radnike koji plaćaju doprinose samostalno ili im grad plaća. Ljudi odmah pomisle da će tu pomoć dobiti velikezvezde, ati to nije tako. Dosta tih zvezda nema status umetnika, pa samim tim i ne može da dobije pomoć države, dok ima i onih koji su u penziji i za njih isto nije predviđena ova mera. Posebna su priča ljudi poput Ana Bekute, Željka Joksimovića, Jelene Karleuše i drugih, za koje sam čuo da imaju svoje agencije i preko njih ugovaraju nastupe i plaćaju doprinose. Ni oni neće bi ti obuhvaćeni ovim. Pomoć bi dobili oni kojima je zaista i potrebna - zaključio je on.

VIDI TEKST U KURIRU

VIDI APEL NEDE UKRADEN U KURIRU

Vanredno stanje: Važna vest za muzičare

2. april 2020.

Republika Srbija
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
G-đa Ana Brnabić, predsednica
Beograd
Nemanjina 11

Poštovana,
Vlada Republike Srbije, zbog uvedenog vanrednog stanja i otežanih uslova poslovanja u svim delatnostima, razmatra donošenje mera finansijske podrške, posebno dok to stanje traje.
U tom smilu, smatramo neophodnim da se pomogne i licima koja obavljaju samostalnu umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao što se to predlaže i za samostalne preduzetnike - zanatlije i druge.
Prena Zakonu o kulturi (član 58-61.), radi se o samostalnim umetnicima kojima gradovi plaćaju samo doprinose za socijalno osiguranje, kao i samostalnim stručnjacima u kulturi, samostalnim izvođačima muzičkih i scenskih programa i samostalnim umetnicima u kulturi, a koji samostalno uplaćuju za svoje socijalno osiguranje iz svojih neto honorara.
Smatramo da su samostalni muzički izvođači posebno pogođeni jer ne mogu uživo da nastupaju zbog obustavljenog rada u ugostiteljstvu i na drugim mestima zbog vanrednog stanja.
Podaci o njihovom broju se nalaze u centralnom registru socijalnog osiguranja, kod poreskih uprava, a spiskovi kod Ministrastva kulture i informisanja.
Predlažemo da se i gore navedenim licima pruži finansijska podrška u visini minimalne zarade dok traje vanredno stanje, što bi omogućilo nužnu egzistenciju njima i njihovim porodicama, a poznato je da su samostalni umetnici i izvođači do sada dali svoj doprinos mnogobrojnim humanitarnim akcijama.
S poštovanjem, Predsednik SSSS
Ljubisav Orbović

PREUZMI DOKUMENT

VIDI TEKST U KURIRU

VIDI TEKST U V.NOVOSTIMA

Finansijska podrška Vlade i za umetnike !

30. mart 2020.

Republika Srbija
VLADA REPUBLIKE SRBIJE
G-đa Ana Brnabić, predsednica

Poštovana,
Vlada Republike Srbije, zbog uvedenog vanrednog stanja i otežanih uslova poslovanja u svim delatnostima, razmatra donošenje mera finansijske podrške, posebno dok to stanje traje.
U tom smilu, smatramo neophodnim da se pomogne i licima koja obavljaju samostalnu umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, kao što se to predlaže i za samostalne preduzetnike - zanatlije i druge.
Prema Zakonu o kulturi (član 58-61.), radi se o samostalnim umetnicima kojima gradovi plaćaju samo doprinose za socijalno osiguranje, kao i samostalnim stručnjacima u kulturi, samostalnim izvođačima muzičkih i scenskih programa i samostalnim umetnicima u kulturi, a koji samostalno uplaćuju za svoje socijalno osiguranje iz svojih neto honorara.
Smatramo da su samostalni muzički izvođači posebno pogođeni jer ne mogu uživo da nastupaju zbog obustavljenog rada u ugostiteljstvu i na drugim mestima zbog vanrednog stanja.
Podaci o njihovom broju se nalaze u centralnom registru socijalnog osiguranja, kod poreskih uprava, a spiskovi kod Ministrastva kulture i informisanja.
Predlažemo da se i gore navedenim licima pruži finansijska podrška u visini minimalne zarade dok traje vanredno stanje, što bi omogućilo nužnu egzistenciju njima i njihovim porodicama, a poznato je da su samostalni umetnici i izvođači do sada dali svoj doprinos mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

S poštovanjem,
Predsednik
Samostalnog sindikata estradnih
umetnika i izvođača Srbije
Dragiša Golubović

PREUZMI PISMO

Sindikat uručio priznanje estradnim umetnicima

5. decembar 2019.

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije uručili su u Beogradu, četvrtu godinu zaredom, tradicionalne nagrade najistaknutijim estradnim umetnicima, novinarima i drugim ličnostima iz sveta muzike.
Priznanja je dodeljivao predsednik SEMUS Dragiša Golubović, koji je naglasio da je Udruženje tokom poslednjih godina mnogo uradilo na poboljšanju prava estradnih umetnika, ali da im predstoji još rada, u čemu je podrška esnafa, ali i države neophodna.
Dodeljene su 52 nagrade za životno delo, a dobitnici su, između ostalih, Nada Obrić, Slobodan Betulić Betula, Merima Njegomir, Miša Mijatović, Milanče Radosavljević, Zoran Starčević, Bora Drljača, Džej Ramadanovski, Ljuba Aličić, Mile Kitić, Marinko Rokvić, Zoran Dašić Daša, Mirko Kodić, Mira Škorić, Čeda Marković, Vesna Zmijanac, Goran Šepa Gale, Draško Aćimović, Rade Vučković, Dragan Pantić Smederevac...
Priznanja "Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije" posthumno su dobili Miodrag Todorović - Mija Krnjevac, Budimir Buca Jovanović, te Radojka i Tine Živković. Estradno-muzička nagrada Srbije za 2019. pripala je Dejanu Petroviću, Neli Bijanić, Anji Rogljić, Renatu Hencu, Zlati Petrović, Banetu Mojićeviću, Jadranki Barjaktarović...
Zlatnu pticu" dobili su Unija poslodavaca Srbije, Savez samostalnih sindikata grada Beograda, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (inspektorat za rad) i voditelj Živorad Žika Nikolić.
Diplome su pripale Slavku Banjcu, Srećku Šušiću, Stanojki Mitrović Ćani...
Izvor: Novosti

Inspektorat u ofanzivi: milionske kazne za ugostitelje

30. septembar 2019.

Jesen će u Srbiji biti tmurna za pevače i ugostitelje koji ne poštuju zakon, jer će krenuti pojačane kontrole poštovanja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradnih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, a oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se sa potencijalnim milionskim kaznama.
Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije.
Glavni govornici bili su direktor Inspektorata Stevan Đurović i predsednik Sindikata Dragiša Golubović, koji su utvrdili da je dosadašnjom primenom povećan broj zaključenih ugovora za oko 30 odsto, pa samim tim i priliv u budžet RS, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu.
Tako će u sledećem periodu Inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole sa ciljem da svi muzičari i ugostitelji poštuju prošireno dejstvo ugovora koji je potvrdila Vlada RS.
Ukoliko ne budu imali zaključene ugovore ili izvođači ne budu imali legalne isprave-uverenja ili potvrde, kazne predviđene zakonom o radu u ovom slučaju kreću se i do dva miliona dinara, a po zakonu o porezu na dohodak građana predviđeno je i zatvaranje objekata.
Izvor: OK Radio

Zajedničko saopštenje

24. jul 2019.

Savez samostalnih sindikata Srbije
SAMOSTALNI SINDIKAT ESTRADNIH UMETNIKA I IZEZOĐAČA SRBIJE
Broj 31/1143 - 23.07.2019. Beograd

UDRUŽENjE ESTRADNIH UMETNIKA I IZVOĐAČA SRBIJE
Broj 023 - 23.07.2019. Beograd,

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENjE O IZDAVANjU JAVNIH ISPRAVA - POTVRDA SINDIKATA ZA IZVOĐAČE ESTRADNO-MUZIČKIH PROGRAMA

Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije – Beograd i reprezentativni Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije - Beograd, zaključili su dana 23. 07. 2019. godine, na predlog Udruženja, Sporazum o saradnji radi primene odredaba člana 199. stav 3. Zakona o radu, odnosno Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu ("Službeni glasnik RS", br. 23/15 i 13/18), koji Odlukom Vlade Republike Srbije ima prošireno dejstvo na sve poslodavce, a time i na izvođače u estradno-muzičkim programima,u ugostiteljstvu u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", br. 37/18) u daljem tekstu PKU.
Udruženje se obavezalo da za svoje članove – lica koja obavljaju estradno-muzičku delatnost ( zaposleni, preduzetnici, poljoprivrednici, penzioneri i dr.), odnosno lica koja nisu po osnovu samostalne izvođačke delatnosti prijavljena na PIO i nadležnim Poreskim upravama za plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje, podnosi njihove zahteve Sindikatu za izdavanje javnih isprava – Potvrda za izvođače koji nastupaju u programima programima u ugostiteljstvu i turizmu.
Udruženje i Sindikat konstatuju da je samo Sindikat estradno-muzičkih umetnika i izvođača Srbije ovlašćen, kao reprezentativni Sindikat po Zakonu o radu, da izdaje potvrde za navedena lica, na osnovu kojih izvođači estradno-muzičkih programa mogu zaključivati Ugovore o izvođačkom radu (delu) shodno navedenom PKU, čiji je potpisnik Sindikat sa Unijom poslodavaca Srbije – objavljeno na sajtu Sindikata.
Kako je do donošenja navedenog Uputstva od 30. 10. 2018. godine bilo nejasnoća u vezi sa ovlašenjima za izdavanje Potvrda Sindikata, pa su neka udruženja neovlašćeno i protivzakonito izdavala razna uverenja i potvrde izvođačima, te se ovo Udruženje i Sindikat od toga ograđuju. Pozivaju se izvođači da podnose zahteve za izdavanje legalnih Potvrda koje izdaje Sindikat, kako ne bi imali probleme kod zaključivanja Ugovora o izvođačkom radu (delu) legalno potpisanog na osnovu navedenog PKU sa poslodavcima u ugostiteljstvu, a posebno prilikom kontrole od strane poreske i inspekcije rada, kao i ovlašćenih kontrolora Sindikata.
Potvrda Sindikata služi i prilikom dobijanja radno-muzičkih viza za gostovanja u inostranstvu.
Udruženje i Sindikat će ovo Zajedničko saopštenje objaviti na svojim sajtovima, a njihovi ovlašćeni predstavnici će u sredstvima javnih informisanja demantovati dosadašnju nelegalnu praksu i obaveštavati izvođače o legalnom izdavanju Potvrda Sindikata u skladu sa odredbama zajedničkog Sporazuma o saradnji, odnosno Zakona o radu i PKU.

Predsednik Sinsikata
Dragiša Golubović

Predsednik Udruženja
Andrija Bajić

PREUZMI SAOPŠTENjE


Odluka o članskom doprinosu za 2019.

27. mart 2019.

Na osnovu člana 26. stav 2. Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije - SEMUS - Izvršni odbor SEMUS-a na svojoj sednici doneo je dana 27.03.2019. godine sledeću
ODLUKU
o godišnjem članskom doprinosu estradno-muzičkih umetnika i izvođača SEMUS-u za 2019. godinu

 1. Godišnji članski doprinos koji plaćaju neposredno SEMUS-u samostalni estradno-muzički umetnici i izvođači, koji se prijavljuju na obavezno zdravstveno i PIO osiguranje utvrđuje se u visini od 2,.000,00 dinara za obavljanje zadataka SEMUS-a na zaštiti estradno-muzičkih prava i poslova u skladu sa Statutom SEMUS-a.
 2. Godišnji doprinos koji plaćaju neposredno SEMUS-u estradno- muzički umetnici i izvođači i izvođači koji se ne prijavljuju na obavezno zdravstveno i PIO osiguranje (dopunska delatnost) utvrđuje se u visini od 500,00 dinara za obavljanje zadataka Saveza na zaštiti estradno-muzičkih prava i poslova u skladu sa Statutom SEMUS-a.
 3. Godišnji članski doprinos iz tačke 1. i 2. uplaćuje se na tekući račun SEMUS-a.

PREUZMI ODLUKU


Odluka o članarini za 2019.

27. mart 2019.

Na osnovu člana 26. stav 2. Statuta Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije — SEMUS - Izvršni odbor Saveza na svojoj sednici održanoj dana 27.03.2019. godine, doneo je
ODLUKU
o jedinstvenoj godišnjoj članarini u udruženjima u sastavu SEMUS-a za 2019. godinu

 1. Utvrđuje se jedinstvena godišnja članarina u udruženjima u sastavu SEMUS-a u iznosu od 3.000,00 dinara koju plaćaju estradno- muzički umetnici i izvođači.
 2. Članarina iz tačke 1. ove Odluke plaća se uplatnicom na tekući račun matičnom udruženju.

  1. PREUZMI ODLUKU